Tüm dünyada yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin ton incir üretilmektedir.
Ülkemizde ortalama olarak 300 bin ton civarında taze incir yetişmektedir. Bu incir çeşitleri ülkemizin farklı alanlarına-ılıman ve sıcak- dağılmıştır.
Dünya taze incir üretimi alan bazında ve üretim miktarında yakın zamanda şu verilere sahiptir:
Yıl Alan(da) Üretim(Ton) Verim Kg./Dekar
2014 3 126 420 1 148 425 367
2015 2 967 690 1 158 890 391
2016 2 920 290 1 062 226 364
2017 2 777 260 1 152 562 415
2018 3 010 620 1 135 003 377
İncir Akdeniz kıyı meyvesi olup, Marmara, Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri gibi Türkiye’nin tüm sahil kuşağında yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ancak en uygun ekolojik koşullara; Ege Bölgesi’ndeki Büyük ve Küçük Menderes Havzaları sahiptir. Çeşit zenginliğinin en fazla olduğu yerler de bu bölgeler olup, üretimin yaklaşık %80’i bu havzalarda gerçekleşmektedir. Ege Bölgesi’nde daha çok kurutmalık incir yetiştiriciliği yapılmakta iken, Ege Bölgesi’nin dışındaki bölgelerde ise daha çok taze incir yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Türkiye’de TÜİK verilerine göre 2017 yılında 50.330 ha alanda yaş incir üretimi yapılmış olup, 9,7 milyonu meyve veren olmak üzere, toplam 10,7 milyon incir ağacı bulunmaktadır. Bu ağaçlardan elde edilen yaş incir miktarı yılda ortalama 205-300 bin ton arasında değişmektedir (3). Türkiye’de en geniş incir üretim alanlarına Ege Bölgesi sahiptir. Bu bölgeyi Doğu Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi izlemektedir.
Sofralık incir hassasiyeti dolaysıyla yetiştirme ve pazarlamasında şu isteklerden dolayı risklidir:
• Meyvelerin düzgün şekilli olmalı ,
• Olgunlar toplanırken sapın dalda kalmaması
• Kabuğun kolay soyulması ve ağız tarafında yapışarak yırtılmaması ٠
• Etinin güzel, sarı veya pembe-kırmızı olması ٠
• Ne yakıcı tatlı ne de yavan denilecek şekilde az tatlı olmaması ٠
• Raf ömrünün uzun olması ٠
• Buruk olmaması ve çekirdeğinin az bulunmasıdır.(*)
Kaynak:Anonim
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.