Ülkemiz yaklaşık 420 bin hektar bağ alanında yılda yaklaşık 4,2 milyon ton üzüm üretimi gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz dünyanın 6’ıncı büyük üzüm üreticisidir.
Dün de açıkladığımız gibi “ 4 milyon tonla Türkiye dünya üzüm üretiminde 6.,üzüm alanları bakımından 410 bin hektar ile 5. Sıradadır.
Ülkemizi üzüm alanı ve üretim miktarı açısından değerlendiridiğimizde şu tablo karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye Üzüm Alanları ve Üretim Miktarları
Yıllar Alan (da) Üretim (ton)
2010 4.777.856 4.255.000
2011 4.725.454 4.296.351
2012 4.622.959 4.234.305
2013 4.687.922 4.011.409
2014 4.670.929 4.175.356
2015 4.619.557 3.650.000
2016 4.352.269 4.000.000
2017 4.169.068 4.200.000
2018 4.170.410 3.933.000 (*)
Bölgelerimize göre üretim incelendiğinde ise; Ege Bölgesinde çekirdeksiz kuru üzüm, Marmara Bölgesinde sofralık ve şaraplık, Akdeniz Bölgesinde ilk turfanda, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde şaraplık, şıralık, sofralık, çekirdekli kurutmalık üzüm yetiştiriciliği yönünden gelişme gösterdiği görülmektedir.
Ülkemizde üretilen üzümlerin yaklaşık yüzde 50’si sofralık, yüzde 38’i kurutmalık ve yüzde 12’si de şaraplık olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ihracata yönelik ilk sırayı almaktadır. Türkiye’de üzüm ihracatının yüzde 95’ini sultani çekirdeksiz üzüm oluşturmaktadır. Üretilen sofralık yaş üzüm ise başta Rusya, Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmektedir.
(*):Kaynak:TÜİK
(**):Kaynak TZOB İktisadi ve Ziari Rapor 2019
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.