Son birkaç gün içerisinde seçim sonucunda meydana çıkacak olan tablodan rahatsız ve ümitsiz olan bankalar kredi çeşitlerinden bazılarını ya kaldırdılar ya da kısıtladılar.
Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında ,seçim harcamaları başta olmak üzere uygulanan seçim ekonomisinin sonuçları tüketici ve üretici kesim için çok zor geçeceğe benzemekte.Yalnız üretici ve tüketici değil tüm vatandaşların zor bir dönem yaşayacağı ve bu sürenin oldukça uzun olacağını tahmin etmek hiç de zor değil.Vatandaş için zorlu bir “kemer sıkma” döneminin başlayacağını öncelikle bankalara verilen talimat ve bankaların uygulamalarından anlayabiliyoruz.
Bu bakımdan öncelikle Türk çiftçisi açısından Öncelikle 2022 yılında tarımsal kredilerin seyrini ele alalım.2022 yılı 2023’e ışık tutacaktır.
“2022’de artan girdi ve sabit üretim masraflarının üreticiyi her üründe yüksek maliyetlerle karşı karşıya bıraktığının altını çizen TZOB Gene Başkanı Sayın Bayraktar konu ile ilgili olarak;
“2022 yılında uygulanan ekonomik politikalar talep edilen tarımsal kredilerin beklenenin üzerinde artmasına neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 2021 yılı ekim ayı sonunda, tarım ve balıkçılık nakdi ve takipteki toplam kredi bakiyesi, 159,1 milyar lira olarak gerçekleşirken, 2022 yılı ekim ayı sonunda 286,1 milyar liraya ulaştı. Son bir yıllık süreçte bankalardan tarımsal kredi kullanımı yüzde 79,8 oranında arttı.
Üretici üretime devam edebilmek için 2022 yılında kısa vadeli kredi kullanımına ağırlık verdi. 2021 yılı ekim ayı bakiyesi olarak 43,6 milyar olan kısa vadeli kredi miktarı 2022 yılında yüzde 146,1 artışla 107,4 milyara ulaştı. Orta ve uzun vadeli kredilerin aynı dönemde artışı ise yüzde 58,3 oranında gerçekleşti.
Üreticilerimize kredi sağlayan kamu kurumlarının faiz oranları 2021 yılına göre 2022 yılında geriledi. Tarımsal kredilerde Ziraat Bankası tarafından en düşük uygulanan yıllık cari faiz 2022 yılı ocak ayında yüzde 14,5 iken, yıl içerisinde yüzde 12,5’a, 25 Kasım’dan itibaren ise yüzde 9,5’a kadar düştü. Tarım Kredi Kooperatifleri, düşük faizli kredi kullanımında, Ziraat Bankası cari faiz oranı üzerine Kredi Kullandırma Komisyon payı ve fon payı ekleyerek uyguladığı faiz oranını artırmaktadır. Diğer bankalarda da faiz oranları yılsonu itibarıyla yüzde 16-20 arasında değişiyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.