Takip Et

ENFLASYON SEPETİ VE TARIM ÜRÜNLERİNİN ENFLASYONA ETKİSİ-3

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, her ay açıklanan enflasyon rakamlarına göre; kurum olarak yaptıkları araştırmaların sonuçlarını kamuoyunun bilgisine sunmak üzere basın toplantısı düzenlemektedir.

Mart ayı enflasyonunu değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat değişimlerinin nedenlerini açıklarken şu düşünceleri ortaya koydu:

“Mart ayında markette 37 ürünün 19’unda, üreticide ise 33 ürünün 24’ünde fiyatlar geriledi veya değişmedi.”

“Markette 18 üründe, üreticide 9 üründe fiyat artışı; markette 12 üründe, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü oldu. Fiyat, markette 7, üreticide ise 13 üründe değişmedi”

 

-“Üreticide ve markette fiyatı en fazla artan ürün portakal, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette yeşil soğan, üreticide ise salatalık oldu”

“Portakalda, meydana gelen donun ürünleri olumsuz etkilemesi ile birlikte kaliteli ürün arzında yaşanan daralma, fiyatlara yansıdı. Bunu yanı sıra arzın depolardan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış görüldü.”

 

'DON' PORTAKALDA FİYATLARI ETKİLEDİ

“Mersin ilimizde yaşanan sel felaketinin yanı sıra, içinde bulunduğumuz dönemde domateste ara bir dönem olması, biberde rekoltede yaşanan düşüş ile birlikte hasat edilen ürün miktarının azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı”

 

Üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının portakalda görüldüğünü, portakalın yanı sıra domates, sivri biber, patateste fiyat artışları yaşandığını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Üreticilerde fiyatı artan ürünlere baktığımızda en fazla fiyat artışı portakalda meydana geldi. Portakalda meydana gelen donun, ürünleri olumsuz etkilemesi ile birlikte kaliteli ürün arzında yaşanan daralma fiyatlara yansıdı. Bunu yanı sıra arzın depolardan sağlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış görüldü.

Mersin ilimizde yaşanan sel felaketinin yanı sıra içinde bulunduğumuz dönemde domateste ara bir dönem olması, biberde rekoltede yaşanan düşüş ile birlikte hasat edilen ürün miktarının azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı.

 

PATATESTEKİ FİYAT ARTIŞI ÜRETİCİYE YANSIMADI

Patateste ise ihracat iadesi verileceği açıklanması sonucunda piyasalarda yaşanan hareketlilik, fiyatları artırdı. Her ne kadar fiyatlarda artış görülse de maliyetine ürün sattığı dikkate alındığında, artan fiyatlardan üreticilerin yeterince istifade edememektedir.

Üreticide en fazla fiyat düşüş görülen ürün salatalık ve yeşil soğan oldu. Bunun yanı sıra ıspanak, lahana, kabak, patlıcan, pırasa ve karnabaharda da fiyat düşüşleri yaşandı. Kabak ve patlıcanda, hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda düşüş meydana geldi.

Ispanak, lahana, pırasa ve karnabahar gibi kışlık sebzelerde de artan hava sıcaklıklarıyla birlikte piyasaya arz edilen ürün miktarındaki artış, fiyatlarda düşüşe yol açtı.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.