Takip Et

ÜZÜM PİYASALARINDAN: ALAŞEHİR-1 ALAŞEHİRZİRAAT ODASI BAŞKANI NECDET TÜRK İLE GÖRÜŞME

Alaşehir Sultaniye ve sofralık üzüm merkezlerimizden birisi .

Üzüm ise son yıllarda doğal afetler başta olmak üzere satış fiyatları açısındane en şanssız ürünlerin neredeyse başında gelmekte.

Saruhanlı, Ahmetli, Sarıgöl ve Alaşehir don, güneş yanığı ve dolu başta olmak üzere benzeri afetlere sıkça uğrayan üzüm yetiştirme merkezlerinden.

“Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur” özdeyişine paralel olarak “çiftçinin çiftçiden başka dostu yoktur” diyerek Manisa bölgesi üzüm üretici liderleri ile günümüzde üzüm piyasaları, nedenleri, sonuçları ve alınması gerekli tedbirler konusunda görüşmeler yaptık.

Bunlardan birisi Alaşehir’in kanaat önderi ve çiftçi lideri konumundaki simaların önde gelenlerinden Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Sayın Necdet Türk.

Her üretici gibi sezon başında Necdet Türk de 2017 seonundan ümitli idi.

Alaşehir’de ilk süperior üzüm hasadı esnasında Sayın Türk’ün düşüncelerini ele aldıktan sonra bugün Alaşehir ve Mansa üzümünün resmini çizmeye çalışalım.

Sayın Türk bir ay öncesinde (20 Temmuz 2017) şöyle demekteydi:

“Geçtiğimiz yıl hava şartları ve Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle sıkıntılı bir sezon geçiren Alaşehir’deki üzüm üreticileri, bu yıl hasat döneminden umutlu. Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği Gediz Havzası’nda 2017 üzüm sezonu açıldı.

“2017 yılı hasat dönemi başladı. İlk etapta Superior türü üzümle başlayan hasat dönemi önümüzdeki günlerde Sultaniye ile devam edecektir. Üzüm fiyatları ortalama 2,70 kuruş ile 3 lira dolaylarında gerçekleşiyor" dedi.

"İhracatın yüzde 80’ini Rusya’ya yapıyoruz. Rusya ile yaşanan kriz, bu yıl yerini bahar havasına bıraktı. Bu yıl Sultaniye üzümlerinde rekolte tahmin çalışmalarımız sürüyor. Ürün iyi, kalite iyi. İhracat yaptığımız ülkelerle de bir sorunumuz kalmadı. Üreticilerimiz kalıntısız ürün yetiştirmeyi öğrendiler. Bu yüzden ihracatın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bizim olmazsa olmazımız Rusya. Biz ihracatın yaklaşık yüzde 70-80’ini Rusya’ya yapıyoruz. Bu yıl Rusya pazarının açılmasıyla ihracatın daha iyi olacağını ve üreticinin yüzünün güleceğini ümit ediyoruz. Geçen yıl düşen ihracatımızın, bu yıl yine 2014 yılı ihracat rakamı olan 250 bin tonu yakalamasını hatta aşmasını diliyoruz."

"Üreticilerde sigorta bilinci gelişmeli"

Üreticilerin afetlerden dolayı bilinçlenmesi ve tek güvence kaynağı olan sigortasını yaptırması gerektiğini vurgulayan Türk, "Şu anda yüzde 80 civarında üreticimiz sigorta yaptırtmaktadır. Bu rakamın yüzde 100’lere ulaşmasını istiyoruz. Afet olduğunda artık devlet kesinlikle üreticiye yardım etmemektedir. Sadece Tarım Kredi ve Ziraat Bankası’na olan borçları ertelemektedir. Ayrıca üreticilerimiz ürünlerini sattıkları kişileri tanımıyorlarsa ve tereddütleri varsa Ziraat Odası veya Ticaret Borsası yetkililerine mutlaka danışmalarında yarar vardır. Üzüm hasat döneminin başlamasıyla birlikte işçi yoğunluğu yaşanacaktır. Dolayısıyla trafikte bir artış yaşanacaktır. Geçmiş yıllarda yaşadığımız trafik kazalarında bir çok işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Bu tür kazalar hemen hemen her yıl yaşanıyor. Bunların önlenebilmesi için kolluk görevleri artırılmalı, işçi taşıyan minibüslerin daha modelli olması gerekir. Minibüs sürücüleri kapasitelerinin üzerinde işçi almamalıdır. Bu konuda tüm vatandaşlar olarak daha duyarlı olmamız gerekir" ifadelerini kullandı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.