Kırmızı Et Konseyi’nin 2018 Yılı Kırmızı Et değerlendirme raporunu, raporda herhangi bir değişiklik yapmadan yorumlarımızla beraber okuyucu ve besicilerimizin bilgilerine sunuyoruz:
“Tarımsal Desteklemelerin orta vadeli (3-5 yıllık) olarak belirlenmesi üreticinin üretimini sürdürebileceği şekilde önünü görebilmesine büyük katkı sağlayacaktır.”
Bunun içinde et satış fiyatları ile beraber başta yem fiyatlarında en az altı aylık süreçlerle,üreticinin önünü görebileceği referans fiyatların sabitlenmesi yoluna gidilmelidir.
“ Kırmızı Et Üretici Birliklerinin kırmızı etin toptan pazarlanmasında etkin rol alabilmesi için T.C. Ziraat Bankası, TKK ve Tarımsal Kooperatifler tarafından verilen gibi kuruluşlarca sübvansiyonlu krediye erişim imkânı sağlanmalıdır. “
Bu kredilerde de kolaylaştırıcı ve mevzuatı azaltıcı tedbirler alınmalıdır.
“ Ülkemizde boş besi kapasitesinin doldurulabilmesi için besilik dana ithalatının kontrollü ve aylık dönemlerde ihtiyaca göre planlanarak devam ettirilmesinin olumlu olacağı düşünülmektedir.”
İşte Türk tarımının en büyük eksiklerinden birisi:Ürün planlaması…
“ Meralarımızı kullanımını milli bir mesele haline getirmeliyiz. Meraların kullanımında üreticilere öncelik sağlamalıyız. Kırmızı et üretimimizin dörtte biri perakende sektörü tarafından pazarlanmaktadır. 3 market tarafından tüketiciye maliyetin altında sunulan ucuz et kasapları olumsuz yönde etkilemektedir. Sürdürülen bu uygulamanın amacına ulaşması ve et fiyatlarının istenilen bir seviyeye gelmesi nedeniyle yeniden ihtiyaç duyuluncaya kadar ara verilmesinin uygun olacağı görüşündeyiz.”
İşte bu maddeye katılmamız mümkün değildir. Et fiyatının üretici satış fiyatı, artı nakliye ve maliye, artı %20 kâr olmalıdır. Bu durumda kasapta bugün bir kg. et fiyatları 36-45 TL arasında olması gerekirken kasaba ve köylerde kasap fiyatları 50-60,şehir ve büyük şehirlerde 70-90 TL aralığında seyretmektedir. Tüketiciye yüksek fiyattan et yedirenler kasap ve marketlerdir.Karkas et fiyatları 26Tl2yendüştüğü halde kasap ve marketlerde et fiyatları Avro ve enyüksek döviz kuru üzerinden satılmaktadır.
“ Destekleme kalemleri azaltılarak etkinleştirilmeli ve ihtisas sahibi kişi / işletmelere destekleme ve kredi finansmanında öncelik verilmelidir. “
İşletmeci, pazarlamacı ve kesimciler her durumda kırmızı etten para kazanmaktadırlar.Desteklenmesi gereken Türk besicisidir.
“Destekleme ve teşvik primlerinin üreticilerin zamanında verilmesi üretimde sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır. “
Hepimizin dileği…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.