2005 yılından itibaren 5363 sayılı yasa ile TARSİM yürürlüğe girerek tarım ürünleri “koruma şemsiyesi” altına alınmıştır.
TARSİM zaman içinde “risk” kapsamını ticari ve bilimsel esaslar doğrultusunda genişleterek bugünlere kadar geldi.
Türk sigortacılık ve yasa çıkarma kültürü içerisinde TARSİM başlı başına olumlu bir olaydır. Zira ülkemizde iki taraflı çıkarların korunması faaliyetleri ile ilgili olarak genellikle kantarın topuzu bir tarafa kaçırılmıştır. Genellikle de topuzun kaçmasında “Tarım Sektörü” olumsuz etkilenmiştir.
TARSİM’i her kurum ve kişiyi eleştirdiğimiz gibi eleştirebiliriz.Bu satırların yazarı da eleştirmektedir.Eleştirilerimizin yoğunlaştığı nokta TARSİM eksperlerinin risk oranlarını değerlendirme noktasıdır.Bu uygulamanın düzeltilmesi ve TARSİM ve sigortacılık esaslarına uygun olarak “objektif ve bilimsel” yaklaşımla ele alınması konusunda çabalarımız ve uyarılarımız sürmektedir.Dikkate alınacağı inancındayız.
Gelelim konumuza Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli geçen hafta “incir ve üzümün TARSİM risk kapsamına alındığını” açıkladı.Tabii ki bu açıklama Ziraat Odaları ve özellikle Ege çiftçisini son derece sevindirdi.
Çünkü Türk üzümünün birinci derecede üretim merkezi Manisa başta olmak üzere, bağ alanları kışın don, ilkbahar ve yaz girişinde dolu,yaz döneminde ise güneş yanığı ve yağmur afetine maruz kalmaktadır.
Aydın’da ise incir, dolu ve yağmurdan etkilenmektedir.
Bu yazımızda incir üzerinde yoğunlaşacağız.
İncir yağmur ve nemden olumsuz bir biçimde etkilenen ilk ürün.2014 yılında Aydın genelinde Büyük Menderes vadisi boyunca 31 Mayıs-30 Eylül tarihleri arasında geceleri, nispi nem sadece iki gün % 50 oranının altında kaldı.2018 yılında ise taze incirin olgunlaşmasının zirve döneminde 15 gün boyunca aralıklarla süren yaz yağmurları incirin hem rekolte hem de kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Raflarda 40-80 TL aralığında etiketlenen incir paketlerinin fiyatlarına aldanmayalım. İncir üreticisi son yılların en düşük gelirini elde etti.
2019 yılı için TARİM yöneticileri Ziraat Odaları,Aydın İl Tarım Orman Müdürlüğü ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile istişarelerle “İncirde Yağmur Riski” zeminine oturtulmalıdır.
İncir üreticisi de son yılların iklim değişikliklerini ve yağmurun mevsimsel kaymalarını göz önüne alarak mutlaka “TARSİM sigorta poliçelerini zamanında yaptırmalılar.
İncirin yağmur risk kapsamına alınası ile ilgili alışmalardan dolayı Ziraat Odaları Genel Başkanı Sayın Şems Bayraktar’a, yönetimine, Ziraat Odası Başkanlarına,TARSİM üst yöneticilerine,Aydın İl Gıda Tarım Hayvancılık eski,Bitkisel Üretim yeni Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş’a ,Erbeyli ncir Araştırma Müdür Sayın Selim Arpacı’ya,Aydın Milletvekili Sayın Rıza Posacı’ya,Tarım Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye incir ve üzüm üreticileri adına teşekkürlerimizi sunarız.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.