Son iki haftada dış kaynaklı operasyonlarla döviz kurları üzerinde meydana getirilen yükselmeler piyasalarda tedirginliklere yol açtı.
Hükümet haklı olarak,ağır bir finans krizini önlemek amacı ile ilk tedbirleri bankalarla ilgili bir dizi karar alarak olası krizin önüne geçmek istedi.Önemli ölçüde de başarılı oldu.Dövizin yükselmesi durdu,bir miktar da geriledi.
Bu durumu fırsat bilen pek çok kesim, özellikle TL ile alıp satanlar, satışlarını dövize endeksleyerek, haksız olarak iç piyasalarda fiyatları yükselte yoluna gittiler.
Peki, tarım sektörü bu durumdan nasıl etkilendi?
Normal şartlarda, düz mantıkla konuyu ele aldığımızda döviz kuru dalgalanmaları uluslararası işlemlerde belirsizlik ile birleşmekte,risk faktörünü öne çıkarmakta ve ticaret üzerinde geriletici ve caydırıcı etki yapmaktadır.
Bu durumda dış ticaret hacminde azalmaya doğru bir gerileme meydana gelecektir.
Ancak döviz kuru dalgalanmalarında meydana gelen yükselmelerin ihracatı teşvik etmesi kaçınılmazdır. Döviz kurunun düşmesi ise ihracatı olumsuz etkileyecektir. Riskten uzaklaşan ihracat şirketleri döviz kuru risklerindeki yükselmeler karşısında gelirlerinin aşırı düşmesinden endişe duyarlar ve bu durumu gidermek amacı ile daha fazla ihracat yapmak isterler.
Hatta ihraç edilecek ürünün fiyat esnekliği fazla ise ihracatının artma şansı fazladır.
Acaba ülkemizde bu durumu yaşamakta mıyız?
Döviz kurundaki artış nedeni ile teorik olarak Türk sanayi ve ihracatçısı ihracatta rekabet gücünün artacağını beklemektedir.Ancak ihracatçılar döviz kur artış döneminde döviz cinsinden fiyatları aşağı çekerek rekabet güçlerini artırmayı amaçlamaktadırlar.
İthalatçılar ise Türk ihracatçıya,Türkiye’deki döviz fiyatlarındaki yükselmeyi bahane ederek üzerinde anlaşma sağlanmış fiyatları aşağı çekmeye çabalamaktadırlar.
Türk ihracatçı ise yurt dışından ithal edilen tarımsal girdilerin döviz kuru üzerindeki yükselme ile ilgilenmemekte,satın aldığı tarım ihraç ürünlerinin fiyatlarını döviz kuru artış oranında artırmayı düşünmemektedir.
Konu ile ilgili olarak 29 Ağustos Çarşamba günü TV DEN ekranlarında bu konunun da ele alınacağı “TARIMDA GÜNDEM” programında TARİŞ İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Bircan ile beraber olacağız.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.