Dünya Gıda Örgütü (FAO), 2011 yılında dünya incir üretimini 1 milyon 024 bin 194 ton olarak açıklamıştır. Bu üretimin bir bölümü taze olarak dalında tüketilirken, bir bölümü taze olarak pazarlara sürülmekte, kalanı ise kuru incir olarak tüketilmektedir.
Buna mukabil kuru incir üretimi ile ilgili olarak da şu rakamları vermek uygun olacaktır.
Dünya kuru incir üretimi:
Yıllar(Üretim Dönemi) Kuru incir Üretim Miktarı(Ton)
2010-2011 107 762
2011-2012 107 000
2012-2013 145 250
2013-2014 117 800
2014-2015 135 744
2015-2016 142 505
2016-2017 131 500
2017-2018 143 400
2018-2019 135 900
2019-2020 158 500
Tablo incelendiğinde kuru incir üretiminin en yüksek olduğu dönem 2019-2020,en düşük dönem ise 2010-2011 dönemidir.Son 10 yılın ortalaması ise 132 bin tondur.
FAO verilerine göre ,2002 yılı itibarıyla dünyada 419 bin hektar alanda incir üretimi yapılmakta olup elde edilen incir miktarı ise 1,1 milyon tondur. Ülkemiz, dünya incir üretiminden aldığı, %23,6’lık payla ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’yi sırasıyla Mısır (%17,4), Yunanistan (7,4), İran (6,6), Fas (6,3) ve İspanya (5,8) izlemektedir.
Dünyada oldukça sınırlı sayıda ülkede incir üretimi yapılmakta olup, buna bağlı olarak kuru incir üreten ülke sayısı da oldukça azdır. Dünyada kuru incir üretiminde önemli ülkeler başta Türkiye olmak üzere Yunanistan, ABD ve İtalya’dır. Dünya üretimin % 54,3’ü ülkemizde, % 13,9’u Yunanistan’da, yine %13,9’u ABD’de ve %7,8’i de İtalya da gerçekleştirilmiştir. Bu değerlerle ülkemiz dünya kuru incir üretiminin yarısından fazlasını yaparak bir tekel oluşturmuş durumdadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.