Takip Et

İLLERE GÖRE MEYVECİLİK VE AYDIN’IN YERİ-2

Dünkü yazımızda sebze ve meyveciliğin önemini,ihracat değerini ve miktarını belirtmiş,hangi illerde hangi çeşit meyveciliğin öne çıktığını açıklamaya başlamıştık.Bugün yazımıza devam ediyoruz.

Türkiye’de greyfurt üretiminin çok büyük bir kısmı Adana ilinde 192.266 ton olarak gerçekleşmektedir. Greyfurt üretiminde Adana’nın payı %76,91’dir. Mersin ise %11,49 üretim payı ve 28.728 ton üretim miktarı ile ikinci sırayı almaktadır.

Ülkemizde yeni sayılabilecek ancak üretim miktarı 50 bin tona yaklaşan kivi üretiminde %40,39 üretim payı ile Yalova en fazla kivi üretimi yapan ildir, üretim miktarı 25.009 tondur. Kivi üretimi ile öne çıkan bir diğer il 7.336 ton üretim miktarı, %11,85 üretim payı ile Ordu’dur.

Limon üretiminde %59,68 üretim payı ile Mersin birinci %21,71 üretim payı ile Adana ikinci olmuştur. Mersin’in limon üretimi 656.440 ton iken Adana’nın limon üretim miktarı 238.845 tondur.

Mandalina üretiminde ise birinci il Hatay olmuştur. Hatay %35,78 üretim payı ve 590.370 ton üretim miktarına sahiptir. Adana ise mandalina üretiminde %33,33 üretim payı 549.918 ton üretim miktarı ile ikinci sıraya yerleşmiştir.

Portakal üretiminde öne çıkan iller ise Antalya ve ona yakın üretim değerlerine sahip Adana’dır. Antalya ve Adana’nın portakal üretimi içindeki payları sırasıyla %27,67 ve %21,90 iken üretim miktarları 525.821 ton ve 416.102 tondur.

Zeytin üretim miktarları incelendiğinde en fazla zeytin üretimi yapan il 310.069 ton ile Manisa olup %20,66 üretim payına sahiptir. Aydın ise %13,39 üretim payı ve 200.889 ton üretimi ile Manisa’yı takip etmektedir.

Sebze ve meyve üretimini birlikte ele aldığımızda ise;

Sebze üretimi değerlendirildiğinde en fazla üretimi yapılan sebze domatestir. En fazla domates üretimi yapılan iller olan Antalya ve Bursa’da sırasıyla 2.508.622 ton ve 1.362.116 ton dur. Antalya’nın domates üretimindeki payı %20,64 iken Bursa’nın %11,21’dir. Biber üretiminde ise en yüksek değerlere 439.255 ton üretim miktarı, %17,19 üretim payı ile Antalya ve 308.892 ton üretim miktarı, %12,09 üretim payı ile Mersin’de ulaşılmıştır.

Kavun üretiminde Adana ve Konya en yüksek üretim miktarına sahip şehirlerdir. Adana’da kavun üretimi 202.233 ton ve toplam üretim içindeki payı %11,53 iken Konya’da üretim miktarı 148.026 ton olup, üretimdeki payı %8,44 tür. Konya’yı Denizli %7,69 üretim payı ve 134.837 ton üretim miktarı ile takip etmektedir.

Karpuz üretiminde de yine ilk sırayı Adana almaktadır. Adana’daki karpuz üretim miktarı 1.006.322 ton ve üretim içindeki payı da %24,96’dır. Adana’dan sonra karpuz üretimi en yüksek olan il 498.357 ton üretimi, %12,36 üretim payı ile Antalya’dır. Antalya hıyar üretiminde ise birinci ilimizdir. Antalya’daki hıyar üretim miktarı 523.217 ton, üretim içindeki payı ise %28,31’dir. Hıyar üretiminde Mersin 237.470 ton üretim miktarı ve %12,58 üretim içindeki payıyla önemli üretime sahip ikinci ildir.

Ayrıca taze soğan, kuru soğan ve karnabaharda üretim değerlerinde önemli değişiklikler olmuştur. Taze soğan üretiminde 12.825 ton ve %9 üretim payı ile Eskişehir birinci sırada yer alırken 7.025 ton ve %5 üretim payı ile Mersin ikinci olmuştur. Kuru soğan üretiminde ilk sırayı Ankara almaktadır. Ankara’nın kuru soğan üretim miktarı 510.414 ton ve üretimdeki payı %26,44 dür. Ankara’dan sonra kuru soğan üretiminde öne çıkan iller Amasya ve Adanadır. Amasya’nın kuru soğan üretim miktarı 248.599 ton, üretim payı %12,88 iken Adana’nın üretim miktarı 153.307 ton ve üretim payı %7,94’tür.

Karnabahar üretiminde önde gelen il 48.545 ton üretim miktarı ve %21,56 üretim payı ile İzmir olup onu 38.924 ton üretim miktarı, %17,29 üretim payı ile Bursa izlemektedir. Bursa’ya yakın bir üretim miktarı ile Antalya üçüncüdür. Antalya’nın karnabahar üretimi 30.105 ton, üretimdeki payı ise %13,37’dir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.