İklimi, coğrafyası ve toprak yapısı bakımından ülkemiz Tıbbi ve aromatik ve endemik bitkiler açısından oldukça şanslıdır. Ancak bu zenginlik ne derecede değerlendirilebilmektedir?
Bunun için Sayın Olcay Arabacı ve arkadaşlarının çalışması ile Or-An’ın konu ile ilgili sektör raporu bilgilerinden yararlanalım:
“Tıbbi bitkiler ithalat miktarı yıllar itibariyle önemli ölçüde artmaktadır. 211 kodlu tıbbi bitkiler ithalatında 2010 yılında 2.126.893 dolar olan ithalat değeri 2014 yılında 3.347.549 dolara yükselmiştir.
“Dünyada, en çok tıbbi ve aromatik bitki ithalatı Honkong, ABD, Japonya, Almanya, Fransa tarafından yapılırken, en fazla ihracat Çin, Honkong, ABD, Almanya, Hindistan tarafından yapılmaktadır. 110 ülkenin sıralandığı dünya tıbbi ihracat listesinde Türkiye 18. sırada yer bulmuştur.”
“2014 yılı 1211 kodlu tıbbi bitkiler ihracatında, en fazla ithalat yapan ülkeler arasında ise Honkong Çin, Amerika, Japonya, Çin, Singapur, Taipei, Vietnam, Fransa, Kore, Malezya ve Kanada gibi ülkeler yer almaktadır. Tıbbi bitkiler yıllar itibariyle ihracatı önemli ölçüde artmaktadır.”
“İhracatta en büyük payı alan ülkeler, Çin, Kanada, Hindistan, Amerika, Almanya, Honkong Çin, Mısır, Kore, İspanya, Singapur, Polonya, Fransa’dır.”
“Ülkelerin iç tüketimlerini dahil etmediğimiz durumda en çok kullanılan tıbbi aromatik bitkilere göre yıllık yaklaşık 60 milyar dolarlık bir dünya ticareti söz konusudur. Bu ticarette en büyük payı kahve almaktadır. 121190 Gtip kodlu “İlaç Parfüm ve Indektisit Olarak Kullanılan Bitki ve Kısımları” adlı grup geniş bir yelpazede farklı tıbbi aromatik bitkileri bünyesinde bulundurmaktadır.”
“2004-2008 yılları arasında tüm dünyada bitkisel glikozitler ve alkaloitler dışsatımı 2.4 milyar dolardan 4.9 milyar dolara yükselmiştir. Beş yıllık dönemde ilk yıllarda bitkisel alkaloitler, tuzları, esterleri ve türevleri ilk sırayı, glikozitler ve tuzları ikinci sırayı, haşhaş alkaloitleri üçüncü sırayı alırken, son yıllarda ise kafein ve tuzlarının üçüncü sırayı aldığı bunu haşhaş alkaloitlerinin takip ettiği belirlenmiştir. Aynı yıllara ait bitkisel glikozitler ve alkaloitlere ilişkin dışalım değerlerinin 1,7- 4,5 milyar dolar arasında değiştiği, yine ilk sırada bitkisel alkaloitler, tuzları, esterleri ve türevleri yer alıp, bunları haşhaş alkaloitleri, glikozitler ve tuzları izlemektedir. Glikozit ve alkaloit ticaretinde ABD, AB ülkeleri ve Uzakdoğu ülkeleri öne çıktığı bilinmekte olup, ülkemiz haşhaş alkaloitlerinde dışsatım yapan ülke konumdadır (Comtrade, 2009).”
““Türkiye, tıbbi-aromatik bitki ticaretinde net ihracatçı konumundadır. 2013 yılında 53 milyon dolar tıbbi-aromatik bitki ithalatına karşılık, 171 milyon dolar ihracat gerçekleşmiş ve böylece 118 milyon dolar net dış ticaret fazlası sağlanmıştır. Tıbbi-aromatik bitkilerden elde edilen uçucu yağ dış ticaretinde de ülkemiz net ihracatçıdır. 2013 yılında 15,6 milyon dolar ithalata karşılık, 23 milyon dolar ihracat gerçekleştirilerek 7,4 milyon dolar net dış ticaret fazlası elde edilmiştir.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.