Gezi notlarımızın sonuna Yunanistan ve Batı Trakya tarımı ile ilgili genel bilgiler vermeyi uygun gördük
Yunanistan Tarımı:
Genel bilgiler
Nüfusu 10.815.197 kişi (2011)
Yüzölçümü 131.957 km²
13 eyalete ayrılmış olup, Batı Trakya Doğu Makedonya - Trakya eyaletinde bulunmaktadır
Ülke nüfusunun %57.7’si kentlerde yaşamakta,%42.3’lük kesimi de kırsal alanlarda yaşamakta
%25 ekilebilir araziye sahip
Batı Trakya tarımı :
Bölgeye Genel Bakış
Yunanistan’ın en düşük gelir seviyesi olan bölgesi
Batı Trakya Azınlığı toprağa bağlı nüfusa sahip. Gelirinin %75’ten fazlası tarım ve hayvancılıktan sağlanmakta
Ana ürünler tütün, hububat ve pamuk(%80’den fazla tarımsal alan)
Yeni gelişmekte olan alanlar: Kiraz, kivi, kuşkonmaz, nar, ceviz, elma, gülyağı
Bölgesel sanayinin son yıllardaki çöküşü toprağa geri dönüşü arttırmakta
İller bazında başlıca üretilen ürünlerimiz
Rodop ili: Tütün, Tahıl ürünleri, Pamuk, Kiraz
İskeçe ili: Mısır, Tütün, Kivi , Biber , Kuşkonmaz
Meriç ili: Mısır, Tahıl ürünleri, Zeytin (büyük kısmı yağlık), Tütün.
Batı Trakya’da Tütün Üretiminin sorunları:
•Satış fiyatının 10 yıldan beri aynı seviyelerde seyretmesi
•Sulanabilir arazilerin yetersiz olmasından dolayı dekar başına düşen verim kaybı (yaklaşık 50 kg)
•Tütünün yanında yardımcı ek gelir getirecek ürünlerin AR-GE çalışmalarının yapılmaması.
Batı Trakya’da Kiraz Üretimi Sorunları:
•Arazi alanlarının yetersizliği
•Yeni bahçe tesislerinin kurulum zorluğu (ekonomik krizden dolayı)
•Kirazda kooperatifleşme problemleri
•Euro Gap, Global Gap sertifikasyon eksikliği
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.