Bu yıl Dünya Gıda Günü kutlamaları Ankara’da Gıda tarım Hayvancılık Bakanlığı Mehmed Akif Ersoy salonunda yapıldı.
Dünya Gıda Günü herhangi bir alışılmış kutlama günü gibi görünse de içeriği ve önemi açısından gerçekten önemli. Çünkü gelişmiş ülkelerde aşırı beslenmeden kaynaklanan obezite ( aşırı şişmanlık) hızla artarken yoksul ülkelerde milyonlarca insan açlıktan kırılmakta ve başka ülkelere bu nedenden kitlesel göçler yaşanmaktadır.
Önümüzdeki on yıllarda gıda yetersizliği tehlikesi ortaya çıkarken gıda paylaşımındaki adaletsizlik en önemli toplumsal sorunlardan birisi olarak karşımızda durmaktadır.
Bu bakımdan öncelikle Gıda tarım Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Milletler FAO (Dünya Gıda Örgütü)nün katıldığı bu toplantı bu bakımlardan önem arz etmektedir. Dünya gıda tüketiminin artmasının getireceği tehlikeden ülkemizin etkilenmemesi imkânsızdır.
Gelelim Dünya Gıda Günü kutlamaları’na .Gerçekte kutlama kelimesi yanlış düşmekte. Çünkü toplantının içeriğinde gıa üretiminin önemi kadar olası tehlikeler gündeme getirildi.
Toplantıya yedi ayrı ülkenin büyükelçilerinin katılması dikkat çekici idi.
Toplantıda son konuşmayı yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, özetle
“İsrafın tüm dünya için önemli bir konu olduğunu belirterek, "Allah'ın izniyle daha fazla sağlıklı gıda üretirsek ve israfı önlersek, açlıktan ölüm oranlarını azaltacağımıza inanıyorum" dedi.
Türkiye'nin yaklaşık 3,5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Fakıbaba, "Birleşmiş Milletler rakamlarına göre yaklaşık 66 milyon insan zorla yerinden edilmiştir. Bunların yüzde 26'sı ülkemizin bulunduğu coğrafyada misafir edilmektedir. Mültecilerin önemli bir bölümünü Suriye, Afganistan ve Güney Sudan olmak üzere üç ülkenin vatandaşları oluşturmaktadır. Türkiye, Cumhurbaşkanımız 'ın talimatıyla Suriye krizi mağdurları için ilk günden itibaren din, dil, ırk ayrımı yapmadan 'açık kapı politikası' uygulamıştır" diye konuştu.
Fakıbaba, kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe ödenmesi yaptıklarına işaret ederek, geçen sene yaklaşık 15 bin genç çiftçiye 450 milyon lira hibe verildiğini bildirdi.
Bu yıl da 16 bin genç çiftçiye 483 milyon lira hibe desteğinin sağlanacağını dile getiren Fakıbaba, şu ana kadar 330 milyon lira hibe ödemesi yapıldığını aktardı.
Fakıbaba, Türkiye'nin gıda üretimini artırdığında dünyada çok önemli bir yerde olacağının altını çizerek, şöyle dedi:
"Toprağımızı suyla ve çiftçimizi bilgiyle donatırsak Türkiye çok ciddi bir tahıl ambarı ve gıdanın merkezi haline gelecektir. Ayrıca gıdada israf tüm dünya için çok önemli bir konu. Allah'ın izniyle daha fazla sağlıklı gıda üretirsek ve israfı önlersek açlıktan ölüm oranlarını azaltacağımıza inanıyorum."
Fakıbaba, Bakanlığın özellikle küçük çiftçileri destekleyen projelerinin olacağını söyledi.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.