Son günlerde televizyon ve gazetelerde sık sık yer alan kırmızı et fiyatlarının yüksekliği ile ilgili olarak ortaya çıkan şikayet ve olumsuzlukları ele alan yazımıza, kırmızı et üretim rakamlarının ayrıntıları ile devam ediyoruz.
Bu alanda rahatsızlıkları önce TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik dile getirerek piyasadaki oyunlardan be et ithaline karşı olduklarından hareketle konuyu gündeme taşıdılar. Özellikle TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar, dünkü yazımızda belirttiğimiz gibi bir dizi çözüm önerisini ortaya koydu.
Et fiyatları niçin bu derece yüksektir. Piyasaya arz edilen etin azlığından mı? Hayır. Üretim rakamlarına TZOB’un verileri ışığında ele alalım:
2011 yılında 644 bin 906 ton olan sığır eti üretimi, 2012 yılında 799 bin 344 tona, 2013 yılında 869 bin 292 tona, 2014 yılında 881 bin 999 tona, 2015 yılında ilk kez 1 milyon tonu geçerek, 1 milyon 14 bin 926 tona çıktı.
Koyun eti üretimi, 2011 yılında 107 bin 76 tondu. Bu rakam 2012 yılında 97 bin 334 tona indi. 2013 yılında 102 bin 943 tona çıkan koyun eti üretimi, 2014 yılında 98 bin 978 tona indi. Geçen yıl artan koyun eti üretimi 100 bin 21 tona yükseldi.
Keçi eti üretimi 34 bin tona dayandı.
Keçi etinde, 2011 yılında 23 bin 318 ton olan üretim, 2012 yılında 17 bin 430 tona düştü, 2013 yılında 23 bin 554 tona, 2014 yılında 26 bin 770 tona, 2015 yılında ise 33 bin 990 tona çıktı.
Manda etinde 2011 yılında 1615 ton olan üretim, 2012 yılında 1736 tona çıktıktan sonra 2013 yılında 336 tona gerilemişti. 2014 yılında üretim 526 tona yükselen manda eti üretimi 2015 yılında 326 tona indi.
2014 yılının ilk çeyreğinde 184 bin 975 ton, ikinci çeyreğinde 218 bin 432 ton, üçüncü çeyreğinde 202 bin 530 ton, son çeyrekte 402 bin 335 ton kırmızı et üretilmişti. Geçen yıl ise birinci çeyrekte 210 bin 475 ton, ikinci çeyrekte 261 bin 871 ton, üçüncü çeyrekte 380 bin 162 ton, dördüncü çeyrekte 296 bin 754 ton üretim yapıldı.”
Sığır ve keçi etinin payı arttı.
2015 yılında sığır ve keçi eti üretiminin toplam kırmızı et üretimi içindeki payının arttığına dikkati çeken Bayraktar, “kırmızı et üretiminde sığır etinin payı 2013 yılında yüzde 87,26 idi. Bu rakam 2014 yılında yüzde 87,48’e, 2015 yılında yüzde 88,31’e, keçi etinin payı ise, bu yıllarda sırasıyla, yüzde 2,36, yüzde 2,66, yüzde 2,96 düzeyinde gerçekleşti. Buna karşın 2013 yılında kırmızı et üretimindeki payı yüzde 10,33’dü, bu oran 2014 yılında yüzde 9,82, 2015 yılında yüzde 8,70’e indi. Manda eti üretiminin toplam kırmızı et üretimi içindeki payı son derece düşük kalıyor. 2015 yılındaki payı yüzde 0,028’i ancak buluyor” dedi.
Demek ki et üretimi yeterli. Birileri de hala haksız kazanç elde etmeyi sürdürmekte. Arada ise kırmızı et üreticisi kalmakta.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.