Ziraat Odaları faaliyetlerinden olmak üzere Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım ve Orman Bakanlığı) arasında; “Kadın Çiftçi Eğitimi İşbirliği”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım ve Orman Bakanlığı) ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü arasında; “Genç Çiftçi Eğitimi”, “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Çiftçi Eğitimi” ve “Sürü Yönetim Elemanı Benim”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım ve Orman Bakanlığı) ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği arasında; “Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürebilir Kullanımı Eğitimi” isimli protokoller imzalanmıştır.
Yukarıda sıralanan protokoller kapsamında eğitim düzenleyen 206 oda bulunmaktadır. İmzalanan protokollerle, 2015-2018 döneminde, 21 bin 799 kadın ve 34 bin 558 erkek olmak üzere, toplam 56 bin 357 çiftçiye eğitim verilmiştir.
Doğrudan veya Diğer Kuruluşlarla Tarımsal Üretim için Örnek Çalışmalar Yapan Odalar ve Yapılan Çalışmalar Gerek Ziraat Odalarının teknik personeli, gerekse Bakanlıklar, üniversiteler, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ile ortaklaşa yapılan, daha çok teorik eğitimlerin yanında, tarla günü, demonstrasyon, örnek bahçe kurulumu vb. örnek çalışma yapan 162 Ziraat Odası ve ortaklarının 395 adet çalışma yapılmıştır.
Hibe programlarına proje sunan, projeleri kabul gören 57 Ziraat Odasının bitirmiş olduğu, toplam 70 adet projeye onay çımıştır.
Çalışma dönemi içinde, çeşitli programlara proje sunarak, projesi onaylanan ya da onay durumunda olan 56 proje nhayata geçmiştir.
Ziraat Odaları yöneticileri ve personeli; çiftçilerin ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlanmasına yardımcı olmak amacıyla, ekonomik örgütlerin kurulmasına öncülük etmekte, bu anlamda üretici birlikleri ve kooperatiflerle beraber çalışarak çiftçilerimizin gelirlerini artırmaya yönelik faaliyetlerde bulunmaktadır.
Hasar Tespit Komisyonu, Zirai Kazançlar İl Komisyonu, Çeltik Komisyonu, Çiftçi Malları Koruma Meclisi, Mera Komisyonu, Orman Kadastro Komisyonu, Kıymet Takdir Komisyonu, İl Toprak Kurulu, Hal Hakem Heyeti, İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu gibi ilgili mevzuat çerçevesinde, il ve ilçe seviyesinde kurulan komisyonlara üye göndererek çiftçilerin haklarının gözetilmesi için çaba sarf etmektedir.
Diğer taraftan, sözleşmeli tarım modeli için firma ile çiftçi arasında imzalanan sözleşmelerde taraf olmakta, bölgesinde yetiştirilen ürünlerin tanıtımına yönelik düzenlenen festivallere öncelik etmekte, tarım fuarlarına çiftçilerin ziyaret etmelerini sağlamanın yanında, bu fuarlarda stant açarak, bölgelerinde ürünlerin bilinirliğini artırmaya yönelik çalışmaktadır.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine çiftçiler tarafından teslim edilmesi gereken dosyalar, Ziraat Odalarınca ücretsiz olarak hazırlanmaktadır.
Köy ve mahalle muhtarlıkları ile yapılan protokollerle, köy/mahalleye uygun tarım alet ve makinelerin, çiftçilerin kullanıma ücretsiz olarak sunulmakta, köy ve tarla içi yolların bakım ve onarımı ile yenilerinin yapılması için maddi manevi girişimde bulunulmaktadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.