Takip Et

SON YILLARDA KURU ÜZÜM ÜRETİM VE İHRACATIMIZ

Ülkemizde üretilen kuru üzüm miktarı ortalama olarak 300 bin ton civarındadır. Bu miktarın yaklaşık olarak 40-50 bin tonu iç piyasada tüketilmektedir.

İyi bir enerji kaynağı ve sağlıklı bir beslenme ürünü olan üzümden yılda kişi başına yaklaşık olarak 550 gram tüketmekteyiz ki tüm kampanya ve tanıtım etkinliklerine rağmen bu rakam oldukça düşüktür.

Üretim ve ihracatı karşılaştırdığımızda üretimimizin önemli bir bölümünün ihracata gittiğini görmekteyiz.

SEZON ÜRETİM MİKTARI İHRACAT MİKTARI)

(Bin Ton) (Bin Ton)

2002/2003 210 207

2003/04 200 193

2004/05 250 238

2005/06 220 200

2006/07 276 266

2007/08 225 195

2008/09 310 274

2009/10 270 207

2010/11 249 205

2011/12 269 197

2012/13 310 246

2013/14 186 182

2014/15 328 258

2015/16 209 199

2016/17 313 257

Tabloyu incelediğimizde 2015/2016 sezonunun en düşük ihracat sezonu olduğunu görmekte; bunun nedeni de herkesçe malum olmak üzere Rusya ile meydana gelen uçak düşürme krizi sonrası Rusya’nın Türk tarım ürünlerine uyguladığı ithalat ambargosundan üzümünde nasibini almasıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.