En çok şikayetçi olduğumuz konulardan birisi az zeytin tüketmemiz ve zeytinyağını yeterince tanıtamadığımız için halkımızın daha çok doymuş yağ asitleri içeren daha az sağlıklı yağlar tükettiği yolundadır.
TZOB 2019 İktisadi ve Zirai raopurunu kaynak alarak bu konuyu aşçıklamayı sürdürelim.
Zeytinyağı, öncelikle hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan yenilebilen tek bitkisel yağ olup, adeta bir meyve suyu olması, ayrıca özelliğinden kaynaklanan doğal ve içeriğinde bulunan birçok vitamin ve koruyucu maddeleri nedeniyle sağlıklı beslenmede çok çok önemlidir.
Sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin uzmanlar tarafından da dile getirilmesiyle gelir düzeyi yüksek olan ülkelerde zeytinyağı tüketimi giderek artmaktadır.
Ülkemizde de geçmiş yıllara nazaran kişi başına tüketim 1 litre seviyesinden 1,5-2 litreye seviyesine çıksa da yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Ulusal Zeytinyağı Konseyi üyesi diğer ülkelerde ortalama 9 litre civarındadır.
Zeytinyağı üreticisi ülkeler arasında en az zeytinyağı yine Türkiye’de tüketilmektedir. Nitekim kişi başına zeytinyağı tüketimi Yunanistan’da 12 litre, İtalya ve İspanya’da 10 litre, Tunus, Portekiz, Lübnan ve Suriye’de 6 litre düzeyindedir (TB, 2015-2017).
Bir başka kaynağa göre Ülke bazında zeytinyağı tüketim oranlarını inceleyecek olursak; Yunanistan yaşanan büyük düşüşlere rağmen hala lider. Yıllık kişi başı zeytinyağı tüketimi 12.8 kilo. İspanya’da 11.3 kilo olan kişi başı tüketim İtalya’da 10.5 kilo, Portekiz’de 7.2 kilo, Kıbrıs’ta 5.5 kilo, Lüksemburg’da 3.2 kilo, Malta’da 3 kilo, Fransa’da ise bu oran 1.7.
Dünyada ve ülkemizde insan sağlığına yönelik önemi her geçen gün biraz daha artan zeytinyağının tüketimini artırmak amacıyla yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermektedir. Buna rağmen bu ürünün pahalı bir gıda maddesi olması, ülkemizde margarin ve ayçiçeği yağı tüketim alışkanlığı ve tanıtım faaliyetlerinin yetersizliği nedeniyle, ülkemiz tüketimi arzu edilen seviyeye ulaşamamıştır.
Ülkemizin 2017 yılı itibarıyla yağlı tohum, ham yağ ve yağlı tohumların işlenmesi sonucu arta kalan küspelerin ithalatı için ödediği döviz miktarı 3,2 milyar dolardır. Bitkisel yağ açığımızın kapatılması bakımından zeytinyağı devreye sokulmalı, iç tüketimin çeşitli tanıtım faaliyetleri ile daha da artırılması sağlanmalıdır.
Türkiye’de zeytinyağı tüketimi konusunda son yıllarda önemli bir artış olmasına rağmen kişi başı tüketim 1.4 kiloyla sınırlı kalıyor. Lübnan, Ürdün ve Tunus’ta kişi başı tüketimin 3 kilonun üzerinde olduğunu göz önünde bulundurursak bu oran oldukça az. Uluslararası Zeytin Konseyi üyesi olmayan ABD’de ise kişi başı tüketim 0.9 kg ancak son yıllarda hızla artıyor.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.