Takip Et

HAZİRAN 2023 TARIMSAL GİRDİ VE GIDA FİYATLARI

TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar da her ay başında olduğu gibi Haziran ayının tarım,gıda,gıda fiyatları,tarımsal girdiler ile ilgili açıklamasını yaptı.

Haziran ayında üretici fiyatları:

“Haziran ayında üreticide 31 ürününün 12’sinde fiyat artışı olurken, 11’inde fiyat düşüşü görüldü. 8 üründe ise fiyat değişimi olmadı.

Haziran ayında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 63,3 ile havuç oldu. Havuçtaki fiyat düşüşünü yüzde 53 ile karpuz, yüzde 38,7 ile çilek, yüzde 27,9 ile yeşil fasulye, yüzde 24,4 ile salatalık, yüzde 12,5 ile kabak izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 40,6 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 29,7 ile yeşil soğan, yüzde 23,3 ile zeytinyağı, yüzde 17,6 ile ıspanak, yüzde 17,1 ile marul takip etti.”

Üretici fiyatlarındaki değişimin sebepleri:

“Haziran ayında havuç, karpuz, yeşil fasulye salatalık ve kabak arzında oluşan artış fiyatların gerilemesine sebep oldu. Çilekte ise talepte görülen daralma fiyatı düşürdü.

Sivribiberde görülen fiyat artışı baz etkisinden kaynaklandı. Mayıs ayında sivribiber fiyatları oldukça gerilemişti. Yeşil soğan, zeytinyağı, ıspanak ve marulda fiyatlar daha çok artan talep nedeniyle yükseldi.”

Haziran ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim:

Kimyevi gübre fiyatları Türk çiftçisinin canını yakmayı sürdürüyor.

“Ziraat Odalarının aracılığıyla girdi piyasalarından alınan fiyat verilerine göre haziran ayında, Mayıs ayına göre, amonyum sülfat gübresi % 5, üre gübresi% 4,2, 20.20.0 kompoze gübresi % 3,4, kalsiyum amonyum nitrat gübresi%2,3 ve DAP gübresi % 0,9 arttı.

Ortalama olarak bir ayda gübre fiyatlarındaki artı % 3,6 oldu.Bunun da anlamı şu;üretici 650 TL’ye aldığı 15/15/15 kompoze gübreyi artık 673 TL’ye ,ortalama bir ton gübreyi 6960 TL ‘ye alacak.

Geçen yılın haziran ayına göre ise son bir yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 24,2, üre gübresi yüzde 21,8, DAP gübresi yüzde 4,8, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 2,3 ve kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 0,03 oranında azaldı.

Mazot fiyatı aylık olarak yüzde 23,1 artarken, son bir yıla göre ise yüzde 12,1 oranında düştü. Besi yemi Haziran ayında Mayıs ayına göre yüzde 8,2, süt yemi yüzde 7,6, son bir yılda besi yemi yüzde 19,7 ve süt yemi yüzde 19,2 oranında arttı. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 2,9 oranında arttı.

Ancak hemen hatırlatalım Temmuz ayının girmesi ile beraber vergi artışlarındaki anormal eklemeler akaryakıta da yansıdı.

Sayın Bayraktar gübre ile ilgili olarak,”Gübre fiyatlarında 6 aydır oluşan fiyat düşüşünün ardından haziran ayında fiyatlar artmaya başladı. Yıllık bazda düşüş yaşanmaya devam ediyor. Ürün maliyetinin artmaması, üreticinin mağdur olmaması, üretime darbe vurulmaması için tüm girdilerde de fiyatların makul seviyelerde tutulması gerekmektedir.

Sezon başında başımıza geldiği gibi, özellikle kriz zamanlarında spekülatif olarak girdi fiyatlarının artırılmasına fırsat verilmemelidir.” Dedi.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.