Geçtiğimiz Pazar günü ADÜ Atatürk kültür merkezinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TZOB (Türkiye Ziraat Odaları Birliği ) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın ve Ege Bölgesinde kurulu 87 Ziraat Odası Başkanı ve meclis üyelerinin katılımı ile Ege Bölgesi Tarım sorunlarının ele alındığı geniş katılımlı bir toplantı yapıldı.
GİRDİ MALİYETLERİ
Son kur artışıyla beraber de takdir edersiniz mazotta, gübrede, ilaçta, yemde maliyetler arttı. Yemde biz istedik hükümetimiz KDV indirimi desteği verdi ama bu maalesef üreticiye yansımadı. Yemde desteğin muhakkak surette üreticiye doğrudan ödenmesinde büyük fayda vardır. KDV indirimiyle fabrikalar altı ay gibi bir zaman sürecinde belirli fiyat indirimler yaptılar ama sonra yem tekrar pahalandı. Kur artışıyla beraber pahalılık devam etti.
Bugünlerde tabii üreticilerimiz özellikle taban gübresi kullanacak. Ekim sezonu başlıyor. Burada fevkalade artan gübre fiyatlarına üreticilerimiz muhakkak suretle destek istiyorlar.”
ECR-İ MİSİL SORUNU
Şemsi Bayraktar,” Bizim uzun yıllardır takip ettiğimiz ecr-i misil sorununun çözümü için kaynak bulunmasının önemli olduğunu belirten Bayraktar, “üreticilerimiz üretim yapmalarına rağmen ÇKS’ye kayıtlı olmadıkları için prim desteklerinden yararlanamıyorlar. Mazot, gübre desteğinden yararlanamıyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne mal veremiyorlar, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanamıyorlar. Çoğu küçük çiftçilerimiz. Konuyu Başbakanlığı döneminde Binali Yıldırım’a intikal ettirdim, kendilerinin talimatıyla konu çözüldü. Yılan hikayesine dönen bu mesele çözülmüş oldu” dedi.
BUNDAN BÖYLE İTHALAT DAHA ZOR OLACAK
Artık ithalatın imkansız hale geldiğini, bu kur artışlarından sonra dünyanın her yerinden çok rahat buğday bulurum deme şansı kalmadığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Buğdayın ithal maliyeti 88 kuruştu bugün geldiğimiz noktada 1 lira 36 kuruş. Mısırın 86 kuruştu bugün 1 lira 33 kuruş. Ayçiçeği eskiden 2 liraya mal ediyorduk bugün 3 lira 8 kuruş civarında maliyeti var. Pamuğu 7 liradan ithal ediyorduk bugün geldiğimiz noktada 12-13 lira civarında ithal maliyeti var. İthal maliyeti arttıkça içteki piyasa biraz hareketlenecek. Çiftçimiz bu girdi artışları karşısında ürünlerini değerlendirerek biraz rahatlayacak. Bu gerçeği kabul etmemiz lazım. Asıl mesele biz artık daha fazla üretmek zorundayız. Üretime odaklanmak zorundayız. İthalat yapmak mümkün değil. Çiftçimizi tarlada tutmalı, çiftçimize daha fazla destek vermeliyiz. İnşallah Tarım Bakanımız da buna kaynak bulacak. Büyük bir çabası var. Hep beraber çalışacağız. Bunu şunun için yapacağız. Bölgemizde, bu coğrafyada komşularımızın başına gelen hadiseler, bizim başımıza gelse bizi mülteci olarak kabul edebilecek bir ülke var mı? Yok. Bizi besleyebilecek bir toprak var mı? Besleyebilecek bir çiftçi var mı? Yok. O halde bu ülkede birbirimizin, bu ülke topraklarının kıymetini çok iyi bilmek zorundayız. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ederek bu sorunların üstesinden geleceğiz. Tarımın sorunlarını da inşallah hep birlikte çözeceğiz.” Dedi.
YEM DESTEĞİ
Bayraktar,daha önce uygulanan ve yem sanayicine ödenen desteğin yarar getirmediğini anlatarak,destekleme üreticiye yapılamlıdır,dedi.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.