Takip Et

SON DAKİKA

Doç. Dr. Emine Çakmak Kılıçarslan

ADÜ ÖNEMLİ KONFERANSLARA İMZA ATMAYA DEVAM EDİYOR

13 Mayıs 2022, Cuma

     

2. Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan Coğrafyası Sanat, Kültür, Tarih ve Folklor Kongresi Açılışı Gerçekleşti

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aytaç’ın önderliğinde düzenlenen 2. Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan Coğrafyası Sanat, Kültür, Tarih ve Folklor Kongresi’nin açılışı, 9 Mayıs 2022 günü Atatürk Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Neden önemli? Konferans önemini isminde taşımaktadır. Konferans Türkiye Cumhuriyeti ile tarihsel ve kültürel bağlarımızın olduğu akraba ülkelerle güçlü kamu diplomasisi ilişkilerinin sanatsal etkinliklerle gerçekleştirilmesi bağlamında önemli. Ayrıca Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Kongre Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aytaç, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.’ sözünün gereği olarak yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Balkanlar, Kafkasya, Anadolu ve Türkistan coğrafyalarında var olan kültürü, sanatı ve bilimi siz değerli bilim insanlarıyla birlikte ele alacağız.” Sözü ile başlayan konuşması, “Atatürk tarihsel ve kültürel bağlarımızın olduğu bu ülkelerle ilişkilerimizin kültür ve sanat yoluyla güzelleşeceğini görmesinde” yatmaktadır.

Küresel ve bölgesel güç olma bağlamında sert güç kısa ve hızlı çözümler üretirken yumuşak güç olan kültür ve sanat diplomasisi derin, etkili ve kalıcı etkiler bırakmaktadır. Bu bağlamda kamu diplomasisinin önemli gücü olan kültür diplomasisine bölgesel ve küresel güç olma açısından önemli görevler düşmektedir. Kamu diplomasisinin önemli boyutu olan kültür diplomasinin çalışma alanı, estetik, sanat ve yaşam tarzı ile ilgili üretilen her şeydir. Kültüre ait üretimlerin kitle iletişim araçları aracılığıyla ya da farklı iletişim teknikleri ile paylaşımı küresel ve bölgesel olarak kamuoyu yaratmak açısından oldukça önemlidir.

Sonuç olarak bu tür konferansların hem üniversitemiz hem de Aydın ve Ege Bölgesi için çok yararlı olacağını düşünmekteyim. Bu nedenle Aydın Adnan Menderes Üniversite’nde ve Aydın’da kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinliklerin çoğalması dileklerimle…