Takip Et

SON DAKİKA

Doç. Dr. Emine Çakmak Kılıçarslan

KÜLTÜR VE SANAT BAĞLAMINDA KAMU DİPLOMASİSİ

29 Nisan 2022, Cuma

     

Kamu diplomasisinin en önemli unsurlarından olan kültür ve sanat hem bölgesel hem de küresel yumuşak gücün siyasal iletişim göstergelerindendir. Kamu diplomasisinin önemli boyutlarından biri olan kültürel diplomasi bölgesel ve küresel yumuşak gücün en önemli göstergelerindendir. Bir ülkenin kültürel güce sahip olmasında iki bileşen tarih ve doğa olmazsa olmazlardandır. Tarih ve doğa bileşenleri ile birlikte sanat ve estetiği birleştirdiğimizde kültürel diplomasinin alt yapısını hazırlamış olursunuz. Bu alt yapıyı medya ile desteklediğinizde kamu diplomasisinin yumuşak güç alt yapısını kültürel diplomasi ile hazırlamış olursunuz.

Neden kültür diplomasisi önemli? Sorusundan hareket edildiğinde, kültür diplomasinin kamu diplomasisi açısından önemi küresel kamuoyu yaratma ve sosyal değişim sağlama açısındandır. Küresel kamuoyunu kültür diplomasisi ile manipüle ettiğinizde öncelikle bölgesel güç elde ediyorsunuz. Ayrıca, hem bölgesel hem de küresel güç olma bağlamında ülkelerin size hayranlık uyandırması, saygınlık yaratması açısından kültür diplomasisi gereklidir. Bu durumun, turizm açısından ve ihracat artışı nedeniyle ekonomik katkısı olmaktadır. Sonucunda ise başarılı bir kamu diplomasisi gerçekleşmiş olarak ortaya çıkmaktadır.

Kamu diplomasisinin önemli bir gücü olan kültür diplomasisi için korunmuş bir tarih ve doğa bileşenlerinin doğru tanıtımının yapılması gerekmektedir. Yumuşak güç olarak kültür diplomasisi ile sert gücün askeri ve ekonomik bileşenleri küresel güç olma anlamında önemlidir. Örneğin 19. Yüzyıla damga vuran Fransız kültürü sert güç ile birleşince o dönemin en ilerici söylemlerini tüm dünyaya yaygınlaştırmıştır. “Eşitlik”, “Kardeşlik”, “Özgürlük” olan bu söylemler sonrasında da kendisini ilerici ve modern olarak tanımlayan insanların ağızlarında pelesenk olmuştur. Fransızca öğrenilmesi gereken bir dil olarak yaygınlaşmaya başlarken Fransız ürünleri kullanmak, sanatta ve mimari de estetik olarak Fransızları örnek almak bir üst sınıftan olma olarak algılanmıştır. 20. yüzyıla bakıldığında ise Hollywood dünyayı kasıp kavuran filmleri ile Amerikan kültürünü küresel anlamda yaygınlaştırmıştır. Bu söylemler, “Özgürlük”, “Barış”, “İnsan hakları” olarak tüm dünyaya Hollywood filmleri ile yaygınlaştırılmıştır. Amerikan İngilizcesi, Amerikan yaşam tarzı, Amerikan müziği ve Amerikan arabaları küresel anlamda baskın olmaya başlamıştır. Amerikan kültürünün yaygınlaşmasında gelişen medyanın önemli etkisi olmuştur. Bu dönemde Hollywood, müzik sektörü, beslenme ve giyim kültürü gibi unsurların ideoloji ile birlikte uluslararası alanı karmaşık bir şekilde etkileyen unsurlara dönüştüğü görülmüştür.