Sendelli Köyü'nün Güneyinde kurulu Merhum Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadık’ın tarım işletmesini gezmekteyiz.
Bu arada 23 yıl önce bir suikast sonucu öldürülen Sadık Ahmet’ten söz etmeden geçemeyeceğim.
Ocak 1947 yılında, Gümülcine Vilayeti'nin Küçük Sirkeli Köyü'nde dünyaya gelen Batı Trakya Türkleri'nin lideri Dr. Sadık Ahmet, ilköğrenimini kendi köyünde, orta ve lise öğrenimini Gümülcine'deki Celal Bayar Lisesi'nde tamamladı.
1966-67 yılında önce Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bir yıl sonra da Selanik Üniversitesi Tıp fakültesine giren Sadık Ahmet, 1974 yılında bu fakülteden hekim olarak mezun oldu. Üniversite mezuniyetini, Yunan ordusunda 34 ay süren piyade erliği izledi.
Hemen ardından da, Orta Yunanistan'da bir yıl mecburi hekimlik hizmetinde bulunarak, 1978 yılında Batı Trakya'ya döndü.
Sadık Ahme,t doktor olduktan sonra İskeçe’den Ali Molla’nın kızı Işık Hanım ile evlendi. Evliliklerinden Funda ve Levent adında iki evlatları oldu. Batı Trakya'ya gelişiyle birlikte, bir yandan Cerrahi ihtisasını yaparken diğer yandan da toplumun sorunları ile yakından ilgilenmeye başladı. Tıp fakültesini bitirdikten sonra Gümülcine’de doktorluk yapmaya başlayan Sadık Ahmet önce Türk çocuklarını sünnet ettiği gerekçesi ile defalarca Yunan Devleti tarafından takibata uğrar ve cezalandırılır.
Sadık Ahmet’in siyasi hayatı 1985‟de Türk Azınlık, Doktor Sadık Ahmet öncülüğünde “şikayet ve taleplerini” içeren bir imza kampanyası başlatır. ( Aslında bu kişisel olarak Sadık Ahmet‟in kendisi tarafından başlatıldı. )
İlk defa böyle bir kampanyanın yapılıyor olması bazı yanlışlıkları da beraberinde getirdi. Kampanya doğru ve iyi yürütülemedi. Bazı köylerde insanlar eşleri, akrabaları adına da imza verince, Dr Ahmet sahte imzalar yüzünden mahkemeye verildi. 10.000 imza taşıyan metin, İngilizce olarak 1987'de Selanik'te yapılan “Demokrasi ve İnsan Hakları” konulu toplantıda Sadık Ahmet ve Vacip Kanarya tarafından dağıtılır. Bunun üzerine 1988'de Türk Azınlığı'nın öncüsü durumunda olan Sadık Ahmet “yalan haber yaymak ve sahte evrak hazırlamak” suçlarından 30 ay hapis ve 100.000 Drahmi para cezasına mahkum olur.
Sadık Ahmet temyize gider ve davanın gittikçe ünlenmesi Sadık Ahmet'in hem azınlığın sözcüsü olarak kabul edilmesine hem de bazı Alman Parlamenterler'in Sadık Ahmet lehine beyanat vermeleri ile sorunun çok boyutlu hale gelmesine yol açar.
1985'ten beri siyaset sahnesinde haklarını aramaya başlayan Batı Trakya’da Türk Azınlığı'nın ve Doktor Sadık Ahmet’in bu çabaları, Sadık Ahmet davasından sonra daha da bilinçlenmiş, 1990 seçimlerinde Rodop ilinden Sadık Ahmet ve İskece ilinden de Ahmet Faikoğlu'nun milletvekili seçilmesi ile Yunan Parlamentosu'na ilk defa bir Türk Milletvekili girebilmiştir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.