Takip Et

HOBİ BAHÇELERİ SORUNU

Türk toplumunun önemli bir kesiminin ahlaki açıdan gidişine not vermeye kalksak,sınıfta bırakırız.

Tüm amaç akşamdan sabaha,en kısa yoldan zengin olmak…Zenginliğe giden yolda –DÜRÜST GİRİŞİMCİY İSTİSNA TUTARIM-dolandırma,kandırma dahil omak üzere her yol mübah görülmektedir.Kandırılanların başında vatandaş,ikinici sırada ise devlet gelmektedir.Devlet ise ya kendisi kenadırılınca uyanmakta ya da dolandırıcılık toplumsal sorun haline geldikten sonra.

Dolandırıcı ve kısa yoldan zengin olma yöntemini tercih edenlerin vatadaşı kandırma araçlarından birisi de arsa ve arazi satışları…

Vatandaş da özellikle büyük şehirlerin stresinden kurtulmak,hele hele son dönemde korona virüs salgınından korunmak için kendini kırsala ve temiz havaya atma refleksi,üstüne üstlük de kısa yoldan yeni bir emlak sahibi olma fırsatı yakalamak amacı ile “hobi bahçesi” edinme arzusuna kapılmış durumda.

Sorunun Temeli:

Sorunun temelinde tarım topraklarının heba olması yatmaktadır.

Bu amaçla TBMMTarım ve Orman komisyonunda konu ile ilgili bir yasa teklifi hazırlandı.

Yasa teklifini komisyon başkanı şöyle açıklamakta:

“Önce devlete araziyi tarımsal amaçlı kullanacakları beyan ediliyor. 'Bu tarlada üretim yapacağım.' deniliyor. Sonra da 'Tarım yapmam için su ve elektriğe ihtiyacım var.' denilerek yerel yönetimlerden destek isteniyor. Yerel yönetimler de haklı olarak bu hizmeti yapıyor. Ancak daha sonra kendi aralarında kooperatif kurmak suretiyle arazi paylaşımı veya satışı yapılıyor. Bu araziler üzerinde prefabrik ve kalıcı konutlar yapılıyor.”

İşin diğer bir cephesi hobi bahçelerinin ağırlıkla turizm bölgelerine kurulmakta olması,ve havadan yazlık sahibi olma fırsatının doğması.

Emlak tüccarları 10-40 bin TL’ye dekarını aldıkları tarım arazisini parselleyerek 10 metre karesini 100 bin 500 bin fiyat aralığında vatandaşa satarak,içerisine bir yalık inşa ederek toplamda 1 dekar tarım arazisinden 10-50 milyon TL kazanabilmektedir.

TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın ifade ettiği gibi şehirden köye tersine göçün hızlanış olması ve en büyük risk olarak tarım arazilerinin, tarımı bilmeyen bu şehir kaçakları eliyle tahrip edilmesi durumu ile karşı karşıya kalınacaktır.

TBMM’de yasa yapıcılar geç de olsa uyandılar .Yasa teklifi haırlanmakta.

Bizler de tarım kesiminin temsilci ve yöneticileri olarak teklif ve tekliflerimizi sunacağız.

Yarına… 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.