Geçtiğimiz aylarda Ak Parti Aydın Milletvekili Sayın Rıza Posacı,basına yansıyan bir demecinde”Tarım Orman Bakanlığı içerisinde yuvalanmı,bazı üset düzey bürokratlardan oluşan (bir ithalat) lobisinin var olduğundan ve bu lobi ile baş edilemediğinden” bahsetti.
Mutlaka ki bakanlık içinde çöreklenmiş bu lobi birilerinin çıkarına sürekli ithalatı gündeme getirip birilerine çok tatlı kazançlar sağlamaktadırlar.Karşılığında ne alırlar onu bilemeyiz.
Anca ithalatı gerçekleştiren bu ithalatçı takımını da “Türk Vahşi Kapitalizmi”nin en bariz örneklerinden saymak yanlış olmaz.
Konumuza gelecek olursak;bu takım fırsat kollar ve fırsatları o kadar güzel değerlendirir ki milli menfaatler ve Türk tarımının sürdürülebilirliği umurlarında olmaz .
Son aylarda gıda ve tarım ürünleri ithalatına göz attığımızda bazı noktalar dikkatimizi çekmekte:
2 020 yılı ilk 4 ayındaki dış ticaret verileri ele alındığında 140 milyon dolar artış ile sert kabuklu meyveler, 139 milyon dolar ile baklagil sektörü ve 118 milyon dolar ile makarna sektörü olarak sıralandığını görürüz.
Hemen hatırlatmak gerekir ki salgın dönemi zirve yapmadan halkımızın bnir bölümü paniğe kapılmış,gıda stoklamaya başlamıştı.Yukarıdaki listeyi ele aldığımızda baklagil makarna ithalatına dikkat etmemiz gerekmekte.Nedenini hiç sorgulamayalım.Çünkü bakliyat ve buğdayda en büyük üretici ülkelerden olan Türkiye’nin ithalat lobisine bu fırsatı tanıması kendisinin ayıbıdır.
2019 yılının aynı dönemi ile kıyasladığımızda 2020’nin ilk 4 ayında sert kabuklu meyveler sektörü ithalatı yüzde 133, baklagil sektörü ithalatı yüzde 197, makarna sektörü ithalatı ise yüzde 115 artış gösterdi.
Peki bu ithalatı nerelerden yaptık?
1,096 milyon dolar ile Rusya, 330 milyon dolar ile Brezilya ve 321 milyon dolar ile Ukrayna’dan.
Bu ülkelerden neler mi aldık?
Rusya’dan buğday ve ayçiçeği, Brezilya’dan soya fasulyesi, tütün, kahve; Ukrayna’dan soya fasulyesi, buğday ve dane mısır ürünleri öne çıktı.
Diğerlerini anladım da Türkiye’nin buğday, tütün, mısır, ayçiçeği ithal etmesine fırsat veren ithalat lobisinin hiç mi yüzü kızarmıyor?
Bu adamlarda hiç mi vatan millet sevgisi yok?
Bundan sonra ithalatımız ne olur?
Devlet üst düzey bürokrasisi bu kafa ile giderse –ve kuvvetle olasıdır ki-ihracatçı ülkeler gıdayı önce kendi halkları için stoklayacaklardır hem devlet maliyesi daha zor durumda kalacak hem de üreticimiz kötü günler beklemekte olacaktır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.