Zeytin ve zeytinyağı işletmeleri doğrudan Aydın Ticaret Odası ve Aydın Ticaret Borsası ile ilntili ve her bakımdan doğrudan bağlantıları bulunmaktadır. Yasal görevlendirmelerde de işletmelerin pazarlama ve üretim sorunlarının çözüm yeri öncelikle bu iki kuruluşumuzdur. Bu iki kurumumuzun yetersiz olan Aydın ili zeytin ve Zeytinyağı İhracatının geliştirilebilmesi için farklı ülkelere yönelik işleme Tekniklerinin, ambalajlama ve şişeleme modellerinin uygulamaya konulması, AB ile ABD gibi büyük pazarların damak zevkine uygun sofralık zeytin işlemesi konusunda gerekli teknolojik ve yapısal dönüşümlerin gerçekleştirilmesi gerekmekte, bu alandaki çalışmalar daha ileri safhalara taşınmalı, somut hedeflere ulaşılmalıdır.
Yurt dışında talep gören zeytin çeşitlerimizin artırılması, zeytin alanlarında iklim ve coğrafi özellikler dikkate alınmalı, zeytin alanlarında zeytin çeşitlerinin tespitinde ilçe ,hatta ilçelerin ayrı alanlara bölünerek zeytin çeşitlerinin dikimi yapılmalıdır. Daha önceden ilçe ve ilçe içi bölgelere dikimi yapılmış, ancak uyum sağlamamış ve yakın çevresinde işlemesi yapılamayan zeytin cinslerinin uygun çeşitlere aşılaması yapılmalıdır.
Coğrafi bilgi sistemleri yöntemiyle yani uzaktan algılama sistemi kullanılmak suretiyle, Türkiye’de tüm ürünlerin nerede, ne kadar yetiştiğinin belirlenmesi ve bilinçli üretim yapılması yanlış uygulamalardan –gerektiğinde-yasa ve yönetmelikler marifetiyle vaz geçilmesi sağlanmalıdır.
Türkiye’deki ağaç sayısının sağlıklı bir şekilde tespit edilmesi, ağaçların sofralık mı yağlık mı olduğunun ortaya konulması ve buna göre ne kadar ağaç dikileceğinin planlanması, on yıllık hedefler ve planlamalarla zeytin üreticisi ve işletmecisinin önü açılmalıdır.
Mevcut zeytinliklerin ıslah edilmesi ve geliştirilmesi, bunun yanında yeni zeytinliklerin alanları kurulmalıdır. Ormancılığımızla ilgili yasa ve yönetmelikler yeniden ele alınarak 2 B ve bozuk diğer orman alanlarında yeni zeytinlikler oluşturulmalıdır. Bu konuda tarım dışı hazine arazilerinde yeni zeytinlikler oluşturulması düşünülmelidir.
Daha önce de yazdığımız gibi Aydın ve Türk zeytinciliğinin önündeki en büyük tehlikelerden birisi de Verticilium Dahle (Yaprak solgunluğu ) hastalığıdır. Bu bakımdan fidan üretiminin sertifikalı hale getirilmeli, gidan iletmeleri bu hastalık açısından sürekli ve sıkı bir şekilde denetlenmelidir.
Zeytin üretici firmaların çoğu zeytin stokçusu olarak çalışmaktan vazgeçirilerek, ticaret, pazarlama ve ihracatta ufuklarının açılması sağlanmalıdır. Önümüzdeki 5-10 yılda zeytinin stoklanmasının, kooperatifler ve zeytin/zeytinyağı üretici birlikleri tarafından şekillendirilmesi, bu şekilde bilinçsiz stokçuluğun önlenmesi, üretimin kısa sürede tüketicilere ve ihracata sunulması, kooperatif ve üretici birliklerinin daha çok söz sahibi olmalarının önü açılmalıdır.
Kayıtdışılığın önlenmesi en acil mali hedeflerden birisi olmalıdır. Bunun için de zeytinyağı destekleme fiyatları artırılmalı, zeytin ve zeytinyağı maliyetleri gerçekçi olarak hesaplandıktan sonra makul bir kar haddi belirlenmeli, desteklemeler piyasa fiyatlarına uygun olarak, otomatik olarak artırılıp düşürülmelidir. Bu yol takip edildiği takdirde Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü dünya liderliğine soyunabilir.
Zeytininin pazarlanması için hedef pazarlar seçilerek o ülkelerde tanıtım yapılması, bunun için Dış Ticaret Müsteşarlığı, Ulusal Zeytin Ve Zeytinyağı Konseyi, Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları, hedef ülkenin ticaret ataşeliklerinden oluşan bilgilendirme, ar-ge, projelendirme, pazarlama gibi birimler oluşturulmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.