Türk çiftçisinin 2020 yılında Türk ekonomisine katkılarını dünkü yazımızda rakamlarla vermiştik. Bugün ise bu katkının diğer cephelerini ele alalım.
Salgın sürecinde her ne kadar tarım en fazla ihmal edilen ve içinde bulunduğu sorunlar geri plana atılan sektör olsa da Türk çiftçisinin çabaları ve özverili üretim motivasyonu ile ülkeye değer katmayı ve ülke insanını beslemeyi sürdürmüştür.
Üreticinin 2020 yılı içerisinde en önemli iki sorunundan birincisi tarım ürünleri ve gıda fiyatlarının elinde iken çok düşük seyretmesi ise ikincisi de finans ve kredi sorunudur.
Üretici 2020 yılında finansman ve kredi temini açısından oldukça fazla sıkıntılar yaşadı. Son yıllarda farklı nedenlerden ve özellikle yukarıda belirttiğimiz satış değeri ile girdi fiyatları arasındaki farkın satış fiyatları aleyhine artması nedeni ile bankalara olan kredi borçları arttı.
Üretimi sürdürmekte kararlı olan Türk çiftçisi çaresizliğinin bir neticesi olarak önce takibe, daha sonra hacze uğramamak için başka bankalardan yüksek faizle aldığı kredilerle borcunu kapattı.
TZOB Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın tespitlerine göre,” Çiftçi borçları, 2019 yılı Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla Değerinin yüzde 50’sine yaklaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 2019 yılında 106,3 milyar lira olarak gerçekleşen tarımda kredi miktarı 2019 yılı sonundan 2020 Eylül ayına kadar, 122,9 milyar liraya ulaşmış, 9 aylık süreçte bankalardan kredi kullanımı yüzde 15,6 artmıştır.”
“Tarım üretici fiyatları enflasyonu Kasım ayında yıllık bazda yüzde 20,76 yükselirken, genel enflasyon yüzde 14,03, gıda enflasyonu 21,08 arttı. Bu dönemde Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçiye kullandırdığı kredi miktarı da 2020 yılı 9 ayın sonunda 7,7 milyar olarak gerçekleşti.
Mart ayında başlayıp hızla yükselen salgın nedeniyle alınan çeşitli kararlar çerçevesinde bankalar vadesi gelen kredilerde erteleme ve yapılandırma yapmış, ayrıca Temmuz ayı sonuna kadar icra işlemleri durdurulmuştur. İşte tarıma yapılan “iyilik” de bunula sınırlı kalmıştır.
“Ağustos ayından itibaren de icra işlemleri yeniden başlatılmıştır. Özellikle yapılandırma işlemlerinde çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından talep edilen peşinatı ödeyememesi ve bankaların riskli gördükleri çiftçilere yapılandırma yapmaması nedeniyle başlatılan icra işlemleri 2020 yılının son aylarında artış göstermiştir. “
Diğer bir borçlanılan kurum olan Tarım Kredi Kooperatifleri Aralık ayının ortalarında ortaklarına gönderdiği mesaj ile salgın nedeniyle 31 Mart 2020 tarihine kadar icra işlemlerini durdurduğunu duyurmuştur.
Fakat bu da çözüm müdür, sorusunun sorulması gerekmektedir. Zira bu mevsim tarımsal üretim dönemi olmayıp üreticinin gelirinin en az olduğu dönemdir.
“BDDK tarafından Aralık ayı başında yapılan açıklama ile kredilerin icraya verilme süresi 90 günden 180 güne çıkarılmıştır. İcra işlemlerini durdurmak veya ileri tarihe atmak kısa vadeli çözümdür.“
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.