Son günlerde pamuk piyasaları oldukça sıkıntılı…
Sorunların kaynağında fiyatlar ve borsa işlemleri gelmekte.Bunun yanında “emanete pamuk verme” gibi sakat bir uygulama da pamuk fiyatlarının düşmense neden olmakta.
Diğer bir sorun çırçırcı ile iplikçi arasında yazılmamış bir anlaşma.
Konu geçen hafta Söke ‘de yapılan bir toplantı ile gündeme taşındı.Söke Ziraat Odası Başkan Sayın Kemal Kocabaş sorunu şu şekilde özetledi:
“Bugün Ege Tipi pamuğun karşılığı dünya borsalarında 12.5 TL. Ancak ne hikmetse bizdeki pamuğun bugünkü fiyatı 10 Lira. Yüzde 25’li bir fiyat farkı var. Türkiye son yıllarda pamuk üretimi ve kaliteyi arttırdı. “
“Pamuk üretiminde kendi kendimize yetebilir seviyeye geldik. Bu yıl 1 milyon tonu geçeceğimiz hesap ediliyor. Şu anda tekstil sanayinde mevsimsel olarak ölü sezon. Pamuğa çok ihtiyaç olmadığı için borsaya gitmiyorlar.”
“ Biz çiftçilerinde Ekim, Kasım ve Aralık ayı borçlarımız var. Çiftçinin yüzde 80’inin borcu bu üç aylık zaman. Dövizdeki dalgalanmadan ve nakliye zamanından dolayı dışarıdan bu yıl pamuk gelmesi zor. “
“Üretici borçlu olduğunu bilen sektör pamuk üreticisinin dökülmesini bekliyor. Biz dikiz ve dik duracağız. Bankalarla görüşmelerimiz var. “
“Bankaların elindeki pamuğunu gösteren üreticilere bu sıkıntılı dönemde esnek olmalarını, borçları ertelemelerini istiyoruz. Bunu 2007 ve 2011 yıllarında yaptık. Bankalar bu duruma olumlu bakıyor. Acil ihtiyaçlar için cüzi miktarda pamuk satalım. Bu zorlu süreçte finans kuruluşları ile üreticiler el ele olmalı diye düşünüyorum” dedi.
“Ülkede iplik fabrikaları kapasitelerini yüzde 50 seviyesine düşürmüş şekilde çalışıyor.
Pamuk çekirdeği alımını yapan önemli bir firma alım yapmayacağını açıkladı. Bu tutum da çekirdek fiyatlarını düşürdü. Üç dört yıldır randıman farkları çekirdek fiyatlarının düşük olması nedeniyle kalktı.
Söke Ticaret Borsası, fiyatların düşürülmesini engellemek için piyasaya az miktarda pamuk süreceğiz mesajını verdi.
Sorunun diğer bir boyutu İzmir Ticaret Borsasından kaynaklanmakta. İzmir Borsasında tahtaya fiyatların yazılmaması konusunda ise Bakanlık düzeyinde girişimler başlatıldı.
Sorunun çözümü ise İzmir Ticaret Borsasının da katılımıyla bir toplantı düzenlenmesi.
Söke TARİŞ de fiyat açıkladı ancak piyasa oyuncuları TARİŞ’in fiyatlarını askıda bıraktılar. 13 Eylül’de açıklanan fiyat daha sonra
11.5 TL’den 10.5 TL’ye çekildi.
Çözümü gene üretici kendisi üretecek.Panik yapmadan lisanslı depoculuğu kullanarak…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.