Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin tarımsal kredilerle ilgili raporunu sunmayı sürdürüyoruz.
“Sonraki yıllarda sektördeki daralmayı ve ihtiyacı gören diğer kamu ve özel bankalar da tarım sektörüne kredi kullandırmaya başlamıştır. “
Ancak kullandırılan krediler ekonomik gidişat ile paralel olarak risk taşımamak adına teminat ve kredi faizlerini de etkilemiş enflasyonun çok üzerinde bir politika takip edilmektedir.
“Tarım sektörüne en fazla kredi kullandıran banka halen Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası’nın yanı sıra, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank, Türk Ekonomi Bankası, Şekerbank ağırlıklı olmak üzere yerli ve yabancı sermayeli bankalar da tarım sektörüne kredi kullandırmaktadır. Ayrıca, girdi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla düşük miktarlarda olmak üzere Tarım Satış Kooperatifleri de kredi kullandırmaktadır.”
“Ülkemizde tarım sektörüne kullandırılan toplam nakdi kredi miktarı, 2009 yılında 15 milyar 321 milyon 923 bin TL iken, 2017 yılında 86 milyar 947 milyon 236 bin TL’ye ulaşmıştır. 2018 yılında ise, kredi miktarının bir önceki yıla göre yüzde 15,81 artarak 100 milyar 695 milyon 39 bin TL’ye ulaştığı görülmektedir. 2009-2018 yılları arasında tarım sektörü kredilerinin 6,6 kat arttığı görülmektedir. “
Bu mktarlarda kredi artışı üreticinin borç yükünü de katlanarak artırmıştır.Hatta Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’lere kullandırılan “doğal afet” dolayısıyla kullandırılan krediler beş yıl boyunca yıllık ortalama% 4 lerde artarak geri ödenemez duruma gelmiştir.
Ziraat Odaları’nın bu alanda “Beş yıllık zaman sürecinde faizsiz yapılandırma” teklifi Hükümet nezdinde ilgi görmemiş “Beş yıllık % 9 faiz çözümüne gidilmiştir.
Her alanda görev zararı yazan,en ilgisiz sektörleri ve müteahitleri dahi kurtarmayı görev edinen Ziraat Bankası Türk çiftçisi konu edilince ayak diremiştir.
“Tarımda istenilen tablo, yeni yatırımların veya üretim aşamasında kullanılan nakit ihtiyacının, öncelikle tarımdan elde edilecek gelirle sağlanmasıdır. Ancak ülkemizde durum böyle değildir.
Üretici tarımdan elde ettiği gelirle ancak geçimini sağladığından gerek yeni yatırım yapma konusunda, gerekse yeni üretim dönemindeki nakit ihtiyacını sağlayabilmek için kredi kullanmak zorunda kalmaktadır. Bundan dolayı tarım sektörüne kullandırılan kredi miktarı, olması gerekenin üzerinde gerçekleşmekte ve üretici gelirinden fazla artmaktadır.
Tarım sektöründe 2009 yılından buyana kamu sermayeli bankaların payı en fazla 2011 yılında yüzde 74,31 olmuştur. 2018 yılında ise yüzde 71,29’a gerilemiştir.
Tarım sektörüne kredi kullandıran bankaların kredi dağılımına baktığımızda; 2018 yılına gelindiğinde ise kamu bankalarının yanı sıra yerli özel bankaların payı yüzde 11,15’e gerilerken, yabancı bankaların payı ise yüzde 20,11’e çıkmıştır. Bunda bazı yerli bankaların yabancılara satışı da etkili olmuştur.
2009 yılından bu yana özellikle yabancı bankaların payının artmasının en önemli sebebi, Ziraat Bankası’na borcunu kapatmayan ancak halen krediye ihtiyaç duyan üreticilerin daha kolay kredi veren bankalara yönelmesi olmuştur.” (*)
(*):TZOB 2019 ktisadi ve Zirai Rapor
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.