Yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik, son basın toplantısında Türk tarımının kangren haline gelmiş sorunlarından birisi olan tarla ile raf arasındaki uçurumu ele alarak bunun müsebbiplerini ortaya koymaya çalıştı.
Sayın Bakan haklı olarak buğday-ekmek ilişkisini ele alarak, buğdayın tüketici sofrasında ekmek olarak yer aldığı anda niçin bu kadar zamlanarak gıdaya dönüştüğünü sorguladı.
Enflasyonun yüzde 24'ünü gıda fiyatlarının belirlediğini vurgulayan Çelik, "Son dönemlerde özelikle ekmek ve kırmızı et fiyatlarındaki düzenleme ve yükselişler, kamuoyunda yoğun bir şekilde gündem oldu. Ekmek fiyatları, yüzde 33 civarında bir artış gösterdi son 20 günlük, 1 aylık dönem içinde. Neden bu fiyat artışının bu oranda gerçekleştiğine baktığımızda bunu doğrulayacak bir verinin olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum" dedi.
Sayın Bakan haklı olarak ve görevi gereği gıdadaki enflasyonun nedenlerini araştırmakta ve sorumlularını ortaya koymaktadır.
“Çıkınız, söyleyiniz, buğday fiyatında geçen yıla bu yıl arasında nasıl bir artış oldu ki yüzde 33'lük ekmeğe, halkın temel, zaruri ihtiyacı olan ekmeğe böyle bir zam yaptınız? Bir veri var mı elinizde? 'Asgari ücret' diyorsunuz, asgari ücretin ekmek fiyatına yansıması yüzde 6'dır. Ekmek maliyetini çıkardık; gram gram, kuruş kuruş ekmeğin maliyeti, 48 kuruş. Eğer 10 bin ekmek üretiyorsanız maliyeti 48, 5 bin ekmek üretiyorsanız maliyeti 54 kuruş. Tek tek, kalem kalem yazmışız. “
Sayın Bakan hesaplamalarla enflasyonun sorumlusunun- Ziraat Odaları Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ın yıllardır ifade ettiği gibi çiftçiler ve Türk üreticisi olmadığını ortaya koymaktadır.
Sayın Bakan son yıllarda, özellikle de son aylarda üzerinde en çok oyun oynanan tarım ürünü olan “kırmızı et”te dönen dolaplara dikkati çekmekte, arz talep dengesi ile beraber üretici-tüketici çıkarlarını da dengelemektedir.
“Şimdi kırmızı etle ilgili stoklarımızda, et-süt kurumunun stoklarında 7 bin ton et varken ve piyasaya bu verilirken, hiçbir gerekçesi de yokken maliyetler de elimizdeyken bu fiyatları siz ne adına yükseltiyorsunuz? Üreticinin lehine mi? Üretici, şu anda memnun ama bu arada son bir ayda fiyatları artırarak, ne yapmak istiyorsunuz? Et ithal edilsin mi istiyorsunuz? Biz et ithalatına sıcak bakan bir yaklaşımda değiliz. Et, ithal etmeyelim. Üreticimizi seviyoruz, hayvan varlığımızın artması gerekiyor. Bunun için birçok destekler yapıyoruz. Hayvancılığa 3.2 milyar lira destek sağlıyoruz. Hayvan varlığımız, bu alanda iştigal eden özellikle 'aile işletmecilerinin sayısı artsın, gelişsin' diye bu desteği veriyoruz. Hiç gereği yokken et sorunu, sıkıntısı yaşanmıyorken, siz bu fiyatı artırıyorsanız, tabi ki tüketiciyi korumak durumundayız. Et ithalatı, üreticiyi baltalamak, üreticiyi sıkıntıya sokmak için değil bu spekülatörlere ders vermek için elimizde tuttuğumuz bir şeydir. Onun için ahırlarınızı doldurun, hiç çekinmeyin, biz üreticilerden yanayız."
Sayın Bakanı bu olumlu ve çözüme yönelik yaklaşımından dolayı kutlarım.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.