İncir sezonunun sorun ve çözümlerini yaş ve kuru incir bakımından ayrı ayrı ele almak gerekmektedir.
Yaş incir üretiminin dünya üretimi açısından ele aldığımızda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre son yıllarda karşımıza çıkan tablo şu şekildedir:
“Dünya incir üretim miktarı yıllara göre değişmekle birlikte, son beş yıllık veriler incelendiğinde; dünya incir üretiminin 1.064.414 ton ile 2010/2011 sezonunda en düşük düzeyde, 2009/2010 sezonunda ise 1.149.384 ton ile en yüksek seviyede gerçekleştiği görülmektedir. Tablodaki verilerden görüldüğü üzere dünya incir üretiminde fazla dalgalanma yaşanmamakta ve üretimde her yıl birbirine yakın değerler elde edilmektedir.”
“BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) verilerinin son beş yıllık ortalama değerlerine göre Türkiye, yaklaşık 300 bin ton üretim ile dünya yaş incir üretiminin yaklaşık % 30’nu karşılayarak ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’yi Mısır, Cezayir, İran, Fas, Suriye, ABD ve İspanya takip etmektedir. Yıllara göre değişmekle birlikte, dünya incir üretiminin ortalama 1.100.000 ton, kuru incir üretiminin de 105.000 ton civarında (yaş incirin dörtte biri kuru inciri oluşturuyor.) olduğu dikkate alındığında, dünya incir üretiminin 680.000 ton civarında bir miktarının yaş incir üretimi olarak değerlendirildiği ortaya çıkmaktadır.”
“2006-2015 yılları arasında, ülkemizin incir ağacı sayısında bazı dalgalanmalar görülmektedir. Son altı yıllık dönemde meyve veren ağaç sayısı, ortalama 9.500 bin adet yaş incir üretimi ise 263.986 bin ton olmuştur.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “incir Raporu” içeriğine göre,
“TÜİK verilerine göre 2014 yılında Türkiye’de incir hasadı gerçekleştirilen alan 49 bin 464 ha’dır. Aynı yılın verilerine göre 300 bin 282 ton incir üretimi gerçekleşmiştir. 2000-2014 dönemine ilişkin toplam incir üretim alanı, üretim miktarı ve verim düzeyleri incelendiğinde; üretim alanlarının yılda ortalama %0,2 oranında arttığı, buna karşılık verimde yıllık %1,1’lik artış olduğu ve incir üretim miktarının da %1,8 oranında arttığı görülmektedir.”
“2008 ve 2009 yıllarında ise mevsim yağışlarının yetersiz olması ve kuraklıktan dolayı ağacın meyveyi tam anlamıyla besleyememesi nedeniyle üretimde gerileme olmuştur. İncir veriminde herhangi bir sorun olmaksızın, incirlerin ilekleme döneminde maruz kaldığı iklim şartları sonucu özellikle taban arazilerin büyük çoğunluğunda iç çürüklüğü (ekşime) hastalığı ve bu sebepten dolayı kalite düşüklüğü görülebilmektedir (Anonim, 2015c). 2009 yılı itibariyle üretim artış göstermeye başlamış, 2013 ve 2014 yıllarında Türkiye incir üretimi son yılların en yüksek değerlerine ulaşmıştır.”
“2014 yılında 2000 yılına göre meyve veren yaşta ağaç sayısı ile toplam ağaç sayısı yaklaşık %9 oranında artarken, verim %15 artış göstermiş, böylece üretimde %25 oranında artış gerçekleşmiştir.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.