Ege Bölgesi’nin en önemli ihracat ürün kalemlerinden birisini sultaniye üzüm oluşturmaktadır.
“Dış ticarete konu olan ve ülkemizde genellikle kurutmalık olarak değerlendirilen çekirdeksiz üzümün hasadı Ağustos ayında başlamakta ve eylül ayında sona ermektedir. Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzüm, esas itibariyle Ege Bölgesi'nde yoğunlaşmış olup, özellikle Manisa, Turgutlu, Salihli, Akhisar, Menemen, Kemalpaşa, Çal ve Çivril’de üretilmektedir. Dış ticarete konu olan çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde Ege illerinden Aydın, Manisa ve İzmir ilk sıralarda yer almaktadır.”
Ülkemizde üretilen üzümlerin yaklaşık % 30'u sofralık, % 35'i kurutmalık % 30'u pekmez, pestil, sucuk, şıra ve % 5'i de şaraplık olarak değerlendirilmektedir. Bugün Türkiye’de ihracata yönelik üzüm üretimi bakımından ilk sırayı çekirdeksiz üzüm almaktadır. Türkiye'de üzüm ihracatının % 95'ini sultani çekirdeksiz üzüm oluşturmaktadır. Üretilen sofralık yaş üzüm ise başta Rusya ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmektedir.
BİR MİLYON TONUN ÜZERİNE ÇIKILDI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü verilerine göre,
“Çekirdeksiz kuru üzümün dünya rekoltesi ortalama 1 milyon 085 bin ton civarında (Çin ve Hindistan’dan 2009 ve öncesinde sağlıklı veri alınamadığından rekolteye üretim miktarları dâhil edilmemiştir.) gerçekleşmekte olup, son üç yılda dünya rekoltesi Çin, Hindistan ve Özbekistan verileri de eklendiğinde 1 milyon tonun üzerine çıkmıştır. Ülkemiz rekoltenin % 25’ine tekabül eden ortalama 250 bin ton üretim ile dünyada oldukça büyük bir paya sahiptir. Ülkemizde üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yaklaşık % 90’ı ihraç edilmektedir. Dünyadaki ihraç payımız ise % 40-45 arasında değişmektedir. Ülkemiz ihracatının büyük bir bölümü AB ülkelerine yapılmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm, yıllık 400-500 milyon dolar döviz geliri ile tarımsal ürünler bazında ilk üç sıra içerisinde yer alan önemli ihraç ürünlerindendir.”
BU YIL CİDDİ AZALMA VAR
Ülkemizin kuru üzüm üretimini yakın geçmiş yılları dikkate alarak rekoltelerinin aşağıdaki tabloda olduğu gibi gerçekleştiğini görmekteyiz:
Yıllar Üretim (Bin ton)
23010/2011: 249
2011/2012: 269
2012/2013: 310
2013/2014: 186
2014/2015: 328
2015/2016: 196
“2012/2013 sezonu verilerine göre, dünya üretiminin % 27,45'ini Türkiye gerçekleştirmektedir. Ülkemizi önemli üretici ülke olarak ABD (% 21,99), Çin (% 13,29), İran (% 11,96) ve Hindistan (% 11,07) izlemektedir. 2013/2014 sezonu ise üretimde düşüşler yaşanmıştır. 2014/2015 sezonunda ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ilk sırada yer almakta olup 2015/2016 yılında ise üretimde ciddi oranda azalma olacağı tahmin edilmektedir.”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.