Küresel ısınma, insanların hayatını doğrudan etkileyecek bir olgu olarak insan eliyle yaratılmaktadır. Kısacası insanoğlu kendi kötü geleceğini kendisi hazırlamaktadır.
İnsan doğaya hâkim olmak istedikçe, doğadan azami olarak yararlanarak en yüksek miktarda para kazanma hırsını sürdürdükçe, doğanın tahribatı da artmaktadır.
Dünkü yazımızda küresel ısınmanın sonucu ortaya çıkan ve çıkabilecek sonuçları ele almıştık.
Bugün ise sonuçların bir bölümünü ele alalım:
AÇLIK KRİZİ KAPIDA
“Küresel ısınmaya bağlı olarak kutuplardaki buzulların erimesiyle son 20 yıl içinde deniz seviyesi 15-20 cm yükselmiştir. Küresel ısınmanın etkileri giderek arttığına göre bir süre sonra kutuplardaki tüm buzullar eridiğinde deniz seviyesi hızla yükselecek ve deniz seviyesinde ve altında toprağa sahip olan Hollanda, Almanya, Danimarka gibi ülkelerin toprakları deniz sularıyla kaplanacak ve toprak tuzlanacağı için verimsizleşecek, gıda üretimi azalacak, dünyada açlık krizine neden olacaktır. “
Kutup bölgelerindeki donmuş toprakların tuttuğu önemli sera gazlarından CO2, atmosfere salınacak ve küresel ısınma etkilerinin daha da şiddetli seyretmesine neden olacaktır. Denizler ısınacağı için bünyesindeki erimiş CO2 yine gaz halinde atmosfere verilerek küresel ısınma etkilerini artıracaktır. Atlas okyanusundaki Golfstrim ve Labrador gibi su akıntıları ile diğer deniz ve okyanuslardaki su akıntıları da yavaşlayacak ve denizlerin sıcaklıkları artacağından, buralardaki canlı yaşamı büyük bir kaosa sürüklenecektir. Denizlerin akıntılarının azalmasından dolayı oluşacak besin kıtlığı ve çevre kirliliği, insan yaşamı başta olmak üzere tüm canlıları tehdit edecektir (Çukurçayır ve ark, 1997; Karakaya ve Özçağım, 2004; Keleş ve Hamamcı, 1998).”
TARIM ALANLARI YOK OLABİLİR
“Ani ve dengesiz iklim koşulları, ekilebilir alanlarda erozyon, heyelan, sel felaketi, orman yangını ve çölleşmeyi artırarak tarım alanlarının hızla yok olmasına sebep olacağından, besin bulmak imkansız hale gelebilecektir. Ormanların yanması, çölleşme, erozyon olayları daha fazla CO2 gibi sera gazlarının atmosfere salınmasına neden olacağından, küresel ısınmanın etkileri daha fazla görülmeye başlayacaktır (Campbell, 1995; Cemre, 2006;”
“Küresel ısınmanın artmasına bağlı olarak meydana gelecek tüm felaketleri şimdiden tam olarak kestirmek ve açıklamak mümkün değildir. Ancak küresel ısınmayı önlemek için tüm dünya ülkeleri neler yapılması gerekiyorsa hiç zaman kaybetmeden başlamalıdırlar. Çünkü bitkilerin, hayvanların yaşamadığı dünyada, insanların yaşayabileceğini sanmak hiçbir insanın düşünebileceği bir gelecek olmasa gerek. Yapılan araştırmalar küresel ısınmanın, insanın bedenen, ruhen ve sosyal yönlerden sağlıklı kalamayacağını ortaya koymaktadır (Doğan, 2005; Kalyoncuoğlu, 2006).”
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.