Jeotermal enerji şirketlerinin imtiyaz sahaları içinde ve dışında çevre halkına, tarım topraklarına, sulama suyuna, soluduğumuz havaya zararları her geçen gün artarken, kamuoyunda duyulan rahatsızlık da buna paralel olarak aynı derecede yükselmektedir.
Konunun aydınlatılması amacıyla önceki günlerde, Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay başkanlığında kamu kurumları, sivil ve mesleki kuruluşların katılımı ile bir "çözüm” toplantısı düzenlendi.
Toplantı, jeotermalin zararlarının tespiti bakımından hangi parametrelerin ölçüldüğü ile ilgili idi.
Toplantıya Aydın Ziraat Odaları adına katılan şahsım, ”Jeotermalin tarımsal kalite, verim ve sürdürülebilirliğine olumsuz etkisi olan, havaya, suya ve tarım toprağına karışan, kültür bitkileri, meyve ve sebzelerde toksik (zehir) etkisi yapan, amonyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan, çinko, bakır, kurşun, klorür, bromür, florür, sülfat, nitrit, nitrat, hidrofosfat, karbonat, bikarbonat, arsenik, bor, metasilik asit, kükürtlü hidrojen ve radon ölçümlerinin yapılmasını talep ettik.”
Toplantıya katılan kurum ve kişilerin kendi sahaları ile ilgili talepleri de şu şekilde oluştu:
Aydın Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Mahmut Nedim Barış: Bor, sodyum, SAR ( Sodyum Bikarbonat),EC (Elktrik iletkenlik) ve Ph.
Aydın İl Temsilcimiz Okan YILDIZ: Öncelikle kendisini tebrik etmek gerekmektedir. Toplantı esnasında ortaya koyduğu her düşünce yerli yerinde ve çözüm odaklı idi -Ölçümlerin noktasal olarak yapılması gerektiğini, jeotermal alanlar dışında ve jeotermal alanlar çevresindeki oluşturulacak ölçüm istasyonlarının jeotermal kirlenme hakkında sağlıklı sonuçlar verebileceğini söyledi.
Veterinerler Odası Başkanı Muharrem Uçmakoğlu: Nitrat, nitrit ve arsenik ölçümlerinin yapılması gerektiğini zira, bu zehir içeren maddelerin yem bitkileri yoluyla hayvanlara ulaştığını, son yıllarda büyük ve küçükbaş hayvanlarda yavur atma, olgusunun nedeninin jeotermal zehirlerin yem bitkilerine bulaşmasından kaynaklanabileceği… Yem bitkilerinde analiz gerekliliği…
Kamu adına katılan şehircilik uzmanı: Jeotermal santrallerin yer seçimlerinin yanlış olduğunu, mevcut santrallerin yerleşim yerlerinden uzaklaştırılması gerektiğini, yeni kurulacak santrallerin insan unsurundan uzak tutulması gerektiği…
Aydın Büyük Şehir Belediye Başkanlığı Çevre Görevlisi: Bizler, konunun, jeotermalden yana şikayetçi kısmında yer almaktayız. Jeotermal şirketlerin başta, hava kirliliği olmak üzere çevre zararlarının topyekun araştırılması gerekmektedir.
Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü: Jeotermal sistemlerin tarıma zararları göz önündedir. Tarıma etkisi su, toprak ve meyve kalitesi ve verimi üzerinden ölçülmelidir. Bitkilerde biriken ağır metallerin ölçümleri yapılmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.