Önceki yazılarımızda ülkemizin zeytin üretimi,ihracat,tüketim rakamlarını vermiştik.
İçinde bulunduğumuz mevsim zeytin fiyatlarının oluştuğu dönem. Ülkemizde ise yüzbinlerce aile geçimini zeytincilikten sağlamakta.
Ülkemizdeki “bırakınızcı” tarım politikalarının mağduru her zaman Türk çiftçisi olmakta.Tüccar,ihracatçı ve işletmeciler sayıları üreticilere göre daha az, işlerinde daha fazla profesyonel çalıştırdıklarından ve piyasa yönetimine örgütlü olarak daha fazla hakim olduklarından piyasa fiyatlarının oluşumunu kendi çıkarları doğrultusunda yapabilmektedirler.
Gene yazdığımız gibi rekolte hesaplamalarında rakamlarla oynayarak piyasalarda, çiftçi kesimi nezdinde psikolojik operasyonlarla panik yaratabilmektedirler. Son olarak da sofralık zeytin rekoltesini 432 bin ton olarak açıklayarak emellerine ulaştılar. Üreticilerden istedikleri fiyatlarda sofralık zeytini toparlayabilmektedirler.
Marmara Birlik, 2016-2017 ürün alım fiyatlarını geçtiğimiz dönemde 31 Ekim 2016 tarihinde açıklamıştı. Alım kampanyasında tavan fiyat 180 tane için 8,30 TL olarak belirlenirken, taban fiyat ise 410 tane için 3 TL olarak karara bağlandı. Yağlık zeytin fiyatı ise 2,25 TL olarak belirlenmişti.
2017 yılı için henüz fiyatlar açıklanmadı.Ancak;UZK(Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi)nin açıladığı rekolte miktarının aksine sahil kesimlerde zeytin rekoltesi oldukça düşüktür.Tahminimce sofralık zeytin rekoltesi 320 bin ton civarındadır.UZK 110 bin ton rekolte şişirmesi yaparak piyasalarda fiyat kırma çabasındadır ve şu ana kadar başarılı olmuştur.
Doğu Aydın yöresinde (Buharkent,Karacasu,Kuyucak,Nazilli ve Bozdoğan) ‘da zeytin fiyatları baş fiyat olarak ,Kaba:1,50,palamut,2,50,domat 4,50 olarak gerçekleşmektedir.Ortalama fiyatları ele aldığımızda üretici nin eline zeytin satışından ortalama olarak kilogram başına 2 TL geçmektedir.Bu fiyat kaba ve memecik cinsi zeytinlerde 1 TL’ye kadar düşmektedir.
UZK hem sofralık zeytini hem de zeytinyağını bedavaya getirmek istemektedir. Korkumuz odur ki üreticiden üstüne üstlük para istemesin.
Geçen yıl ortalama 2 TL’den aldıkları sofralık zeytini Aralık ayı sonunda ve yeni mahsul çizik yeşil, siyah sele ve salamura zeytinlerin kilosu da 15 ile 18 lira arasında sattılar.Bu sene de aynı oyunu sahneye koyarak enflasyon canavarının besleyicisi olacaklar.
Tedbir olaraktan:
1-Ekonomi ve ticaret bakanlıklarını göreve çağırıyorum.Zeytinyağı ve sofralık zeytin fiyatlarındaÜretici ve tüketici fiyatlarını kontrol altında tutsunlar.
2-Marmara Birlik ve TARİŞ Zeytinyağı Birliği:Görevinizi zamanında,layıkıyla tam olarak yapınız.
3-Zeytincilik Araştırma Enstitüsü,İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden UZK’ya rekolte elemanı verenler,personelinizi bu kuruldan geri çekiniz.
4-Bundan böyle rekolte belirleme işlemini İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Zeytin Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Odaları üstlenmelidir.
Ki piyasa yapıcılık ve zeytin zeytinyağı fiyatları UZK’nın insafına bırakılmaz.Bırakmaya devam edersek zeytinliklerimizi de isteyeceklerdir.Emin olun.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.