Dünkü yazımızda Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelini ve Kalkınma Bakanlığının 2001-2018 yılları arasındaki hedeflerini konu edinmiştik.
Bugün ise Aydın ilinde jeotermal enerjinin mevcut durumunu ve geleceği ile ilgili yatırım planlamalarını ele alalım.
Aydın ili jeotermal sahalarında MTA, özel sektör ve üniversitelerin yaptığı bütün çalışmalar değerlendirildiği zaman; 1000 MW üzerinde elektrik üretim potansiyelinin varlığı, bilim çevrelerince de kabul edilmektedir.
Bu alanda mevcut rakamları sunalım:
Kızıldere Zorlu Doğal Aş. Eski santral 15 MW gücünde olup,, 80 MW gücü ile Türkiye'nin en büyük ikinci jeotermal santralı olan Kızıldere 2 Jeotermal Santralı'nı 29 Eylül 2013 tarihinde üretime açtı. Toplam üretim: 95 Mw olarak gerçekleşti. Üçüncü bir santral için EPDK’ya ön lisan başvurusunda bulundu. Bu 3. santral 124 MW olarak planlanmaktadır. Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, Zorlu grubu şirketlerinden Zorlu Doğal Elektrik Üretimi A.Ş’nin 100 MW’lık proje için EPDK’dan ön lisans sağladığı bildirildi.
Aydın-Pamukören çelikler Jeotermal sahası: 112,5 mW olarak santral inşaatını tamamladı. İkinci santralı da 124 mW olarak planlanmaktadır.
Maren Enerji: İrem, Sinem, Deniz santralleri üretime başladı Üretim toplamı:68 mW üretimdedir. Maren(Maraş Elektrik Üretim Sanayi Ve Tic. A.Ş. Kerem JES:24 MW planlamaktadır.
Ömerbeyli GÜRİŞ:47,4 Mw üretimdedir. (Güris tarafından kiralanan imtiyaz alanı 250 MWe enerji
Potansiyeline sahiptir). GÜRMAT Efeler JES (Gürmat Elektrik Üretim A.Ş.) 22,6 MW yapım aşamasındadır.
3.03.2014 tarihinde, 22,6 MW Gürmat II JES için ön lisans alınmıştır.
Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş.’nin Aydın ili Germencik ve İncirliova’daki Efeler Jeotermal Enerji Santralleri Projesi’nde2 adet 47.4 MW Üçlü Flaş (Triple Flash) Ünite ve 3 adet 22.5 MW Çift Akışkanlı(Binary Cycle) Üniteden oluşan toplam 162.3 MW kapasiteli jeotermal elektrik santrali yapımı planlanıyor.
Salavatlı DORA 1:8,5 mW DORA 2:11,5 mW DORA 3 :34 Mw toplam:54 mW üretimdedir.
Bereket Enerji Kızıldere JES 6,85 MW ile üretimdedir.
Aydın ilinde yer alan jeotermal enerji santralleri halen 383,75 MW dır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Ortakçı Köyü Mevkiindeki Bereket Enerji Üretim A.Ş. Tarafından Yapılması Planlanan Jeotermal Kaynak Arama Sondajı Projesi ile İlgili Olarak Aydın Valiliğimize Sunulan Dosyayı PTD Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. Maddesi Doğrultusunda İncelenmiş ve Uygun Bulunmuş Olup, Projeye İlişkin ÇED Süreci Başladığını ilan etti.
Yapım ve proje aşamasında Aydın ilinde planlanan jeotermal elektrik üretimi şu an itibari ile 432,9 MW’dir.
Önümüzdeki beş yılda Aydın ilinde jeotermal enerjiden üretilen enerji yaklaşık olarak 815 MW’a ulaşacaktır.
Bilim çevrelerinin mutabık kaldıkları toplam rezervin yaklaşık olarak 1450 MW olduğu kabul edilirse beş yıllık süreçte yaklaşık olarak yüzde 55’lik bir jeotermal enerji yatımı gerçekleşmiş olacaktır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.