Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, toptancı hal yasası ve komisyonculuğun kaldırılası ile ilgili olarak bundan sonra olabilecek ve olması gerekenlerle ilgili olarak düşüncelerimizi ortaya koymayı sürdürüyoruz.
Sayın Albayrak,
Hazırlanacak yasa kapsamında atılacak 15 adımla aracı zinciri azalırken, ucuza tüketim sağlanacak, demektedir.
Bunun yanında “Gıdada destek yatırımın yüzde 50'sini aşacak, cümlesini sarf etmiştir. Bu cümlede desteğin kime verileceği belli değildir.Gıda üreticisine mi,işletmeye mi yoksa,yine aracının kazanacağı bir sistem bütününe mi?
Amaç gıda enflasyonunu aşmak ise bu alanda en samimi kesim üreticilerdir.Zira üreticinin tek isteği az bir kârla hayatta kalabilmektir.Aracı zincirini ne kadar desteklerse desteklesin Maliye Bakanlığının bu sektörün gözünü ve karnını doyurmaya gücü yetmeyecektir.
O halde destekleme “üretici birlikleri” ne ve üretim kooperatiflerine verilmelidir.
Bu alanın ise en zayıf yönleri,üretici birlikleri yasasının bir karikatür özelliğinde son derece zayıf görüntü arzetmesi,ikinci en önemli sorun ise hem kooperatiflerin hem de üretici birliklerinin profesyonel bir anlayışla yönetilmemeleridir.
Bu alanda desteklemelerin ilk adımı profesyonel yönetim ve yönetici istihdamı ile ilgili desteklemelerin sağlanmasıdır.
İkinci adım ise alt yapı yatırımlarıdır.Parasal desteklemeler bu alanlara sağlanmalı,öncelikle ,soğuk hava,ambalajlama,soğuk ulaşım zinciri sistemlerine destek verilmelidir.
Sayın Albayrak’ın, “et, balık, çiçek de sebze halinde toplu satılacak “ düşüncesi yerindedir.Ancak bunların da yukarıda belirttiğimiz şart mı şart olan üç alt yapısının oluşturulması gerekmektedir.
“Yerli soğutuculu taşımaya destek yüzde 75'e ulaşacak” fikri gerçekçidir.
“Komisyonculuk kaldırılacak, aracılık maliyetleri düşecek” düşüncesi olumlu ancak yerine ikame edilecek sistem netleşmelidir.
Ürünler tüketiciye daha taze ve daha uygun fiyatla ulaştırılması ,tüketici fiyatı oluşumunda denetim esasları ortaya konulmalıdır.
“İşletme-lojistik maliyetleri düşürülmeli ve destekleme esasları yasa ile belirlenmelidir.
Ambalajlama ve marka imalatı ve desteği üreticiye ve üretici birliğine verilmelidir.
Gıda Komitesi çalışmaları kapsamında iç piyasada önemli ürünlerde enflasyona neden olacak fiyat hareketlerine karşı gümrük vergisi düzenlemeleri de devam etmelidir.İç piyasalarda gıda fiyatlarında meydana gelen artışın çözümü ithalatta değil daha fazla üretimde aranmalıdır.
Bunun için de desteklenmesi gereken kesim tarım ve Türk çiftçisidir.İthalatçı ve aracı değil…
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.