Takip Et

LAVANTA ÜRETİMİ VE TİCARİ YÖNÜ

Üreticilerimizin merak ettiği konulardan birisi de dekar başına ne kadar lavanta üretilebilecği ve bunların getirisi.

Bu konuda ADÜ ve SDÜ Ziraat Fakültelerinden Sıdıka Bozkıran ve Fatma Handan Giray “LAVANTA İŞLETMELERİNİN YAPISAL ANALİZİ” adlı çalışmalarında üç ayrı büyüklükte arazide olmak üzere toplam 63 parseldeki üretimleri ele almışlardır.

1995-2013 yılarını kapsayan bu çalışmada araziler,0-9,10-19 ve 20 dekar üzeri olarak üç sınıfa ayrılarak yapılmış;

“Araştırma bölgesindeki işletmelerde 1995-2013 yılları arasındaki 5’er yıl aralıklarla lavanta üretim miktarlarının üretim alanı ve verim miktarları incelendiğinde, işletmeler ortalamasında üretim alanının ve verimin 2013 yılına doğru artış gösterdiği görülmektedir. 2013 yılında işletmeler ortalamasında üretim alanı 11,37 da, verim 635,36 kg/da olarak hesaplanmıştır.”

Yine adı geçen akademisyenlerin yaptıkları SWOT analizinde lavanta yetiştiriciliği dört açıdan ele alınmıştır. Lavanta yetiştiriciliğinin:

Güçlü Yönleri: Lavantanın yetiştirilmesi ve bakımında az işgücüne ihtiyaç duyulması,

Lavantanın bakım ve işleme masrafının az olması,

Üreticilere ek gelir kaynağı olması,

Kıraç arazilerin değerlendirilmesi,

Lavantanın kısa sürede verime geçmesi.

Fırsatları:

Lavantanın çeşitli sanayilerde kullanımının olması,

Yaş halde iken bekletilmeden civardaki fabrikalara satılabilmesi ve sonuçta üreticinin eline kısa sürede para geçmesi,

Arıcılık yapma imkânı sağlaması ,

Lavantanın fazla su istemeyen bitki olması, olarak belirlenmiştir.

Bugün lavanta fiyatlarını ele aldığımızda dekarda ortalama 500-600 kg yaş lavantasap-çiçeği elde edilmektedir.

Lavanta üreticileri biçtikleri lavantaları taze olarak kilosu 50-75 kuruştan satıyor. Buhar distilasyonu tekniğiyle çiçekleri damıtılıyor. 50-75 kilogram taze saplı lavantadan 1 kilogram yağ elde ediliyor.

Lavantanın diğer bir önemi arıcılık açısından.Isparta Kuyucak beldesi yöresinde tarlalarının çevresine kovanlar yerleştiriliyor. Lavanta bitkilerine hastalık ve zararlılar musallat olmadığından ilaçlama yapılmıyor. Bu sayede üretilen balda ilaç kalıntısı bulunmuyor. Bir bakıma organik bal üretiliyor. Doğan, eşe dosta ikram ederek başladığı balcılığı kısa zamanda geliştirip yılda yaklaşık 1 ton üretecek noktaya ulaşılmış durumda.

Aydın’ın kırsal kesimi için lavanta üretimi iyi bir geçim kaynağı olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.