Kırmızı Et Konseyi’nin 2018 Yılı Kırmızı Et değerlendirme raporunu, raporda herhangi bir değişiklik yapmadan yorumlarımızla beraber okuyucu ve besicilerimizin bilgilerine sunuyoruz:
“Buzağılama aralığının işletmelerde 550 güne kadar çıktığı bilinmekte olup bu aralığın düşürülmesi için gerekli protokoller (buzağılama aralıklarının ne sebeplerle uzayacağı ne gibi önlemler alınması gerektiği) (Bakım, Besleme, Tedavi...) oluşturularak yetiştiricilere bilgi/eğitim desteği sağlanmalıdır.”
Bu çeşit desteklemeler çok küçük rakamlara tekabül etmekte olup, yapılması gereken çok çeşitli destek değil az kalemden oluşacak yeterli miktarlarda desteklemelerdir.
“Belli bir yaşın üzerinde (Örn. 5 yaş ve üstü) olan tüm dişi materyallerin Etçi ırk sperma ile tohumlanması zorunluluğu getirilmelidir. Bu iş ve işlemlerin (Tohum ve Tohumlama Ücreti) ücretsiz olması, Bu melezlemeden elde edilecek buzağıların ister üretici birliklerine üye olsun ya da olmasın buzağı desteğinden faydalandırılması, hayvan başına 200 TL olarak uygulanmasının üreticileri teşvik edeceğini düşünmekteyiz. “
Amaç üreticilerin üretici birliklerine üye olmalarıdır. Bunun için de teşviklerden birisi üretici birliği üyesi besicilere pozitif ayrımcılık yapılmasıdır.Üretici birliklerine,kapasitesine bakılmaksızın tüm üreticilerin kabulü sağlanmalı,bu kesim teşviklerde daha fazla yararlanmalıdır.
Zira Türk üreticisinin en zayıf ve eksik taraflarından birisi örgütsüz olmasıdır.
“Et ve Süt Kurumu 15 Ekim 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere I. Kalite asgari ağırlığı 170 kg olan ve asgari %57 randımanlı yerli tosunlara 29 TL/Kg. fiyat uygulamasına başlamıştır. Et ve Süt Kurumunun yoğun kesimlerine rağmen hayvanını kestirmek isteyen besicilere ileri tarihli gün verilmesi hayvanlarda verim kaybına ve maliyet artışına neden olmakta ayrıca bu tarihe kadar bekleyemeyen üreticiler mallarını daha düşük fiyattan kestirmek zorunda kalmaktadır. “
Günümüzde üreticiler neredeyse fiyat soramayacak duruma düşürülmüşlerdir.
Mezbahalar ya kesim yapmamakta ya da kesim kapasitelerini düşürmüşlerdir. Önemli bir bölümü birkaç ay sonrası için kesim günü vermektedir ki bu zaman zarfında üreticinin zararı katlanarak artmaktadır.
Çözüm, başta Et-Süt Kurumu olmak üzere 29 TL. üzerinden kesimleri hızlandırmalıdır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.