Seçimlere adım adım yaklaşırken çiftçi/üretici kesimi aydınlatmak amacı ile siyasi partilerin seçim beyannamelerini esas alarak tarıma yaklaşımlarını ele almaya çalıştığımız bu yazı dizimizde Adalet ve Kalkınma Partisini takiben Cumhuriyet Halk Partisi’nin Seçim Beyannamesinde yer alan tarımla ilgili görüş, düşünce ve projeleri ele alıp bu partimizin tarıma yaklaşımını inceleyerek önerilerimizi sunacağız.
CHP önerilerini okuyucularımıza aktarmayı sürdürüyoruz:
• “Tüm ürünleri, üretim araçlarını ve hayvanları, sisteme kayıt edildikleri anda primleri devlet tarafından karşılanacak şekilde, tarım sigortası kapsamına dâhil edeceğiz.”
Olumlu bir adım olur.
•” Çiftçilere verilen desteklerden dosya parası, genel giderler vb. adı altındaki kesintilerin tamamını kaldıracağız. “
Bankaların sigorta ve maliye Bakanlığının tarımsal desteklemelerden kestiği vergilerin kaldırılması yerinde olur.
• “Tarımsal destekleri çiftçinin girdi maliyetlerini hesaplayarak ve üzerine çiftçinin karını ekleyerek belirleyecek ve bir yıl önceden açıklayacağız. Destek tutarlarını en az enflasyon oranı kadar artıracağız.”
Girdi- satış fiyatı dengelenmesi açısından olumlu bir proje. Enflasyon hesaplamaları sapma yapabileceği için tarımsal üretici fiyatları endeksinin baz alınması daha doğru olacaktır.
•” Tüm tarımsal KİT’lerin özelleştirme süreçlerini durduracağız. “
Yerinde ve doğru bir karar. Çünkü KİT’lerin piyasalarda olmadığı dönemde üretici fiyatlarının gerilediğini, ürün fiyatlarının ise sürekli düşük bir seyir kaydettiğini gördük.
• “Şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerini iptal edeceğiz. Pancar Üreticileri Kooperatifleri ve işçi sendikalarını fabrikalara ortak ederek yönetime dâhil edeceğiz. “
• “Şeker pancarı üretimini artıracağız. Gıda fazlası şekeri, akaryakıtla harmanlanacak biyoetanole dönüştürerek, enerji ithalatını azaltacağız. Biyoyakıtları ÖTV ve KDV’den muaf tutacağız.
• “Nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimini sınırlayacak, yerli pancar şekerini destekleyeceğiz. NBŞ kaçakçılığını ağır şekilde cezalandıracağız.
Şeker fabrikalarının geleceği konusunda acele ve peşin hükümlü olmamak gerekir.Her ne kadar yapılan özelleştirmelerin gerisinde pancar şekerinin üretiminin durdurulması ve GDO’lu mısır özlü nişasta şekerlerinin yaygınlaşacağı endişesini taşısak da özelleştirilen fabrikaları satın alan şirketlerin uygulamalarını görmemiz gerekir.Profesyonelce yönetilmeleri şartı ile tesislerin üreticilerde kalması en doğru tercihtir.
• “Her köylüye evinin, ahırının, garajının çatısına ya da bahçesine en az 10 kW gücünde güneş paneli kurabileceği ekipman ve teknik yardımı 10 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi ile sağlayacağız. “
Enerji politikaları ve üreticiye uygun miktar ve şartlarda finansın sağlanması halinde olumlu bir teklif.
• “Sulama birliklerine ve su şebekesi pompalama gereksinimi olan köylere sıfır faizli 10 yıl vadeli kredi temin ederek, enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılamalarını sağlayacağız. “
Sulama yönetiminin üreticide olması en doru seçenek. Ancak bazı pejmürde sulama birliklerinin ıslah edilmesi şartı ile.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.