Dünkü yazımızda Türk ve AB kooperatifçiliği, kooperatifçiliğin AB ekonomisine katkısı, Türk tarımının Türk ekonomisi içinde payını ele almıştık. Bu rakamların karşılaştırılması ile Türk ve AB çiftçisinin üretim değerlerini ortaya koymuştuk.
Türkiye’deki kooperatifler ile AB kooperatiflerinin piyasa paylarının arasındaki fark kooperatifçiliğin neden gerekli olduğunu ortaya koyacaktır.
Önce AB’nin başarılı kooperatif ülkesi olan Hollanda ile başlayalım.
Hollanda Tarım Kooperatifleri Sayısı ve Piyasa Payları
Kooperatif Sayısı (2015) Piyasa Payı (%; 2010)
Şeker 2 100
Süt (süt işleme) 5 86
Meyve ve Sebze 15 95
Patates nişastası 1 100
Mantar 2 >80
Çiçek 2 95
Sığır yemi 1 85
Hayvan yemi 13 55
Bijman, 2016 tarihli Hollanda’da Tarım Kooperatifleri: Temel Başarı Faktörleri başlıklı bildirisinde, akademik ve mesleki literatürü tarayarak Hollanda’daki tarım kooperatiflerinin süregelen başarısının açıklayıcı faktörleri gözden geçirmektedir.
Hollanda kooperatiflerinin başarılarının temelinde yatan beş unsur, Kooperatiflerin ekonomik ve politik koşullardaki değişikliklere uyum sağlamaları için fırsat sağlayan kolaylaştırıcı kooperatif mevzuatı, etkin yönetim, homojen ortaklık yapısı, federatif kooperatif yapılarının oynadığı rol ve son olarak kooperatiflerin gıda zincirlerinde kendilerini konumlandırma biçimleridir.
Bizdeki kooperatiflerin bu alanlarda başarılı olması için devlet ne gibi tedbirler almaktadır?
“HİÇ” dediğinizi duyar gibi oluyorum.
Kaynak: Bijman, 2016
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.