Seçimlere adım adım yaklaşırken çiftçi/üretici kesimi aydınlatmak amacı ile siyasi partilerin seçim beyannamelerini esas alarak tarıma yaklaşımlarını ele almaya çalışacağız. Aynı zamanda teklif ve önerilerimizi sunacağız.
Öncelikle Ak Parti…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimlerine haftalar kala Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (Ak Parti) seçim beyannamesini açıkladı.
360 sayfadan oluşan seçim beyannamesinde on altı ayrı konu başlıklar altında yer almış. Bunlardan biri de sekiz sayfalık bölümde yer almakta olan “Gıda ve Tarım” bölümü.
“Gıda ve Tarım” bölümü geçmiş ve gelecek olarak ikiye ayrılmış: Birinci bölümde 2002'den günümüze gıda ve tarım alanında nelerin yapıldığı anlatılmış. İkinci bölümde ise “Neler Yapacağız” başlığı altında gıda ve tarım projelerine yer verilmiştir.
Ak Parti Seçim Beyannamesi’nde yer alan birçok başlık şu anda devam eden projeleri ve uygulamaları içermekte. Beyannamede eksik gördüğümüz yönlerden birisi ayrıntılara girilmemiş olması. Örneğin tarımsal hedeflerin nasıl tutturulacağı somut olarak ortaya konulmamış.
2016/2017 yıllarında hazırlığı yapılarak uygulanılmaya çalışılan “Milli Tarım Projesi ve 2023 Hedefleri “ nde yer alan hedeflere nasıl ulaşılacağı açıkça belirtilmemiş.
Daha öncede nedenlerini bu köşede ayrıntılı olarak açıkladığımız 2023 hedeflerine ulaşmada engel olarak karşımızda duran sorunların hakkından nasıl gelineceği teknik olarak belirtilmemiş.
Halen 18 milyar dolar seviyelerindeki tarımsal ihracatın 2023 hedefleri doğrultusunda 5 yıl gibi kısa bir sürede 40 milyar dolara nasıl ulaştırılacağı açıklanmamış. Bu sorunları aşmada hangi tedbirlerin alınacağı ortaya konulmamış. Bu hedefe ulaştıracak politikaların ayrıntıları verilmemiş. Bu konuda koordinasyon, somut hedefler, istatistikler oluşturulmamış.
“Nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ile besleyen, tarım ürünlerinde net ihracatçı konumunu daha da geliştiren, rekabet gücünü artırmış, dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi bir ülke olmayı hedefliyoruz.”
İddialı bir söylem de olsa tarım kesiminin özlemlerinden birisi, iç pazar piyasasının mali dengesinin sağlanması, üreticinin satış fiyatları sorununun aşılması açısından ihracatın önemi tartışılmaz.
Gıda ve tarım ürünleri ihracatında iki büyük sorun bulunmakta. Birincisi çiftçilerimizin rekolte, kalite, markalaşma ve ambalajlama açısından rakip ülkelerle rekabet edememesi, ikincisi ise bu alanda yapılan üretim ve işletme desteklemelerinin yetersiz olmasıdır. Öncelikle bu sorunların çözülmesi gerekmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.