Dünkü yazımızda Maliye Bakanlığı'nın çiftçilere uygulamaya başladığı ve mantığımızın kabullenemediği bir vergiyle ilgili itirazız yazmaya başladık. Ancak uygulamanın ve vergilendirilmenin daha iyi anlaşılması için konuyu geniş bir açıdan ele almaktayız.
Devlet desteklemelerinde amaç, daha modern, daha ucuza mal olan, çevreyi ve insanı özne olarak kabul eden ve saygı duyan uygulamaların teşvik edilmesidir.
İyi Tarım Uygulamaları da bitkinin toprağa ekiminden önceki süreçten işlenmiş son ürün olan gıda haline getiriliş sürecine kadar sertifikalandırılmış tarımsal Ürünün tam üretim sürecini kapsamaktadır. Ayrıca; Gıda Güvenliği, Hayvan Refahı, Çevre Koruma ve İşçi Sağlığı, Güvenliği ve Refahı konularını da kapsar.
İyi Tarım Uygulamaları; Çevre, insan, havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenilebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şeklidir ve bu üretim biçimi üreticinin hem iç pazarda hem ihracatta ürettiği ürünün sıkıntısız satılması ve üreticiyi tatmin edecek ederi bulmasını sağlamaktadır ve gelecekte de sağlayacaktır.
Güvenli gıda denildiğinde, insan sağlığına zararlı olmayan, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalıntılar içermeyen, aynı zamanda izlenilebilirliği sağlanmış ürünler akla gelir.
İyi Tarım Uygulamaları sertifikasına sahip ürünün; kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan, işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği anlaşılır.
Bu amaca ulaşmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda bitkisel ürünlerde kullanılan zirai ilaçların etkin maddelerini gözden geçirerek insan sağlığına doğrudan zarar veren ve kullanımı halinde kanser başta pek çok hastalığa yol bu etken maddelerin ürün ve gıdadan uzaklaştırılması için bir dizi karar aldı. Ve son derece zararlı olan etken maddelerin kullanımı yasaklandı.
İlk anda zirai mücadele bakımından bir açık doğmuş ise de yıllar içinde zirai mücadele kendi iç dinamikleri ile yeni mücadele metotları geliştirerek verim ve kalitede kayıp yaşanmadan bugünlere gelindi.
Artık hedeflenen herhangi bir zirai ilaç etken maddesi veya zararlı kimyasal madde taşıyan gıdalar üretme ve tüketiciye ulaştırma hedefine varmaya mecburuz. Bu bakımdan hem üretimi geliştirmek hem de ürettiğimiz ürünleri doğru pazarlara satabilmek için, üreticilere ve bu ürünleri paketleyen, dağıtan hatta depolayan ve pazarlamasını yapan kurum ve kuruluşlara çok önemli sorumluluklar düşmektedir.
Üretimden tüketime uzanan bu zincirde herkese görev düşmekte ve bu zincirin halkaları başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çeşitli birimleri tarafından denetlenmektedir.
Üretim safhasında ise kontrollü bir üretim modeli benimsenmiş, bu model içinde üreticinin eğitimi ve İyi Tarım Uygulamalarına fiilen katılımı hedeflenmiştir.
Yarın devam edeceğiz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.