TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 9 Ocak 2019 ‘da Türkiye'de tarım öğreniminin 173'üncü yıl dönümü dolayısıyla yaptığı basın toplantısında "On binlerce ziraat mühendisinin mesleklerini icra edememesi, başka alanlarda çalışması, işsiz olması ülkemiz için bir kayıptır. Bunun planlaması iyi yapılmalı, ihtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli ve bunların mesleklerini icra etmesi sağlanmalıdır. Tarımın öneminin tartışılmaz olduğu ülkemizde, ziraat mühendisine yaraşır bir şekilde maaşların belirlenmesi için destek miktarının artırılması gerekmektedir." Açıklamasında bulundu.
Otaya çıkan gerçek şudur ki Türk çiftçisinin eğitiminde en önemli unsur Ziraat Mühedisleridir.
Ziraat mühendisliğinin sorunları ise doğrudan Türk tarımının sorunları haline gelmektedir. Ziraat mühendisliği çiftçi ile ne kadar az buluşursa Türk çiftçisinin eğitimi de o kadar ertelenmektedir.
Öncelikle Ziraat Mühendislerinin ana sorunlarını ele alalım:
Ülkemizde 50’ye yakın üniversitede Ziraat fakültesi bulunmakta, bunlar sürekli larak mezun vermektedirler. Ancak devlet kademelerinde istihdam/mezun oranını ele aldığımızda mezunların tamamının develete yerleşmeleri mümkün olmamaktadır.
Ayrıca mevcut Ziraat Fakültelerinin pek çoğunun öğretim üyesi,laboratuvar,uyguama alanlarında mahrum olmaları yeterli bilgi ve beceri donanımına sahip Ziraat Mühendisi mezun etmelerinin önündeki en büyük engeldir.
Devlet çözüm olarak eçmiş yıllarda bazı birlik,kooperatif,Ziraat Odaları ve özel sektöre “danışman” adı altında istihdam imkanı sağlamaya çalıştı.Ancak ortaya çıkan suistimaller istihdam alanının daraltılmasına Ziraat Odaları ve Üretici Birliklerine indirgenmesine yol açtı.
Ziraat Odaları 2018 yılı sonu itibari ile 480 Ziraat Mühendisini istihdam edebildi.Ancak devlete yaklaşık olarak ayda 6000-7000 TL’ye malolan bir Ziraat Mühendisi için Ziraat Odalarına 2019 yılı itibari ile yıllık 46 000 TL destekleme ödemesi yapmıştır.Bu da aylık olarak 3 800 TL’ye karşılık gelmekte ve yetersizdir.
Tarım Orman Bakanlığı’nın tüm devletet olduğu gibi bürokrasi ve kırtasiye ağırlıklı ve odaklı çalışma içerisinde olması,taralada ve ağılda olması gereken Ziraat Mühendislerini,düz memurlar gibi bilgisayar başında boğmaktadır.
TZOB Genel Başkanı Sayın Bayraktar’ın ifadesi ile "Faaliyet gösterdiği konuda yeterli bilgiye sahip çiftçi her zaman diğer çiftçilere göre daha avantajlıdır. Ziraat fakültelerinde verilen eğitimin kalitesindeki artış çiftçilerimize olumlu yansıyacaktır."
2019 yılı Ziraat Mühendislerinin ihmal edildiği bir yıl olmuştur.
Ziraat Mühendissiz Tarım ve Tarım eğitimi olamaz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.