Bu haftaki yazımız daha çok Aydın üreticilerini ilgilendirmekte.
Köşemizi sürekli takip eden okuyucularımızın bildikleri üzere geçen haftaki yazılarımızda “tarımsal kuraklık” ile ilgili olarak birkaç yazıyı ard arda sunmuştuk.
İnsanoğlu ektiğini biçmekte.Karbon salınımı-petrol,kömür,doğal gaz,jeotermal akışkanlar ve kmyasal atıklar- dolayısıyla küresel ısınma son hızla devam ediyor.Bu da doğrudan iklime yansımakta.Kuraklık ve yağış eksikliği küresel ısınmanın en belirgin sonuçlarından.
Bu durumdan da en fazla etkilenen çiftçiler olmaktadır.
Öncelikle kuraklığı rakamlarla anlatalım. Su havzalarımızın yer aldığı illerden Denizli %16,Uşak %19,Afyon %28,Muğla %6,Aydın ise bir yıl önceye göre % 32 eksik yağış aldı.
Baraj su depolama rakamlarında ise Adıgüzel% 14,Kemer %7 ,Adnan Menderes % 25 eksik su depoladı.
Bu havzaya verilebilecek en yüksek miktarda su 105 milyon hm3 dir.Gerçekte ise tüm havzanın ihtiyacı 880 milyon hm3 tür.
Dileriz ilkbahar dönemi bitmeden bu açığı giderecek yağışları alırız.
Aydın’ımızda başta Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy olmak üzere,DSİ 21. Bölge Müdürlüğü,başta Bölge Müdürü Sayın Göktuğ İlker ve Müdür Yardımcısı Sayın Cengiz Köse planlama amaçlı tedbirlerini almakta,üreticileri toplantılarla bilgilendirmektedirler.
Son toplantı Sarayköy’de,Sarayköy,Buharkent,Kuyucak,Nazilli Sultanhisar çiftçilerine yönelik yapıldı.
Toplantı notları içerisinde yer alan rakamları kısaca vererek bu bahar ve yaz döneminde yaşayabileceklerimizi ortaya koyalım.
Yukarıdaki ilçeler Adıgüzel barajından sulanacak.Bu sulama döneminde barajlarda birikecek en yüksek miktarda su 250 milyon hm3 tahmin edilmekte.Bu su Didim’e kadar tüm tarım alanları tarafından paylaşılacak.Sarayköy-Sultanhisar hattına ancak 30 milyon hm 3 su düşecek.
Dört aydın ilçesi (Buharkent,Kuyucak,Nazilli Sultanhisar) için Adıgüzel Barajındaki su miktarı dikkate alındığında 2020 yılında 49,9 milyon hm3 su verilmiş iken 2021 yılında sulama kanalımıza 30 milyon hm3 su verilecek olmasından dolayı, sulamada olağan üstü ve hiç istemediğimiz bir kısıtlama programına gidilmektedir.
Denizli ve Aydın valilikleri 3 Mart tarihinde şu kararları aldılar:
1-Şebeke dışına su verilmeyecek,
2-Tav suyu dahil en fazla her parsele 2 su verilecek
3-Kaçak sulamalar için mali cezalar uygulanacak
4-B.Menderes’ten kaçak su alımlarını engellemek amacı ile yatak kontrol ekipleri kurulacak,
5-Sulama sahasında yer altı su kullanımı için 1 yıllığına izin verilecek.
Bu durumda üreticimiz tarafından alınması gereken bazı tedbirler:
a-İmkanı olan üreticilerimiz yer altı su rezervlerini dikkate alarak artezyen kuyusu açma izni almalıdır.
b-Sulama kısıtlılığı nedeni ile yakınında bulunan ve su sağlayabilecek mevcut artezyenler araştırılarak artezyen sahibi ile sulama anlaşması yapılmalıdır.
c-Son çarelerden olmak üzere küçük parseller halindeki tarla-bahçe ve yeni fidanlıklarınızı yaşatabilemek amacı ile tankerlerle sulama için artezyen kuyularından yararlanınız ve ekipmanlarınızı hazırlayınız.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.