İki gün önce TV DEN’de “TARIMDA GÜNDEM” programında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Sayın Ertuğrul Tugay Bey’i misafir ettik.
Saygılı, saygıdeğer, alçak gönüllü, bilgili ve konusuna tamamen hakim bir beyefendi…Jeolog olduğu halde bir tarım mensubu gibi tarımsal donanım sahibi…
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir tarımına yapacağı hizmet,katkı ve projeler için öncelikle doğru amaç ve hedefleri gerçekçi ve iyi bir planlama ile belirlemişler.
“İzmir’in kırsal alanlarında sağlıklı, çevreye dost, sürdürülebilir tarımsal üretimin yaygınlaştırılması ve kırsal kalkınmanın arttırılması için mevcut üretim sistemlerinin iyileştirilmesi, yeni ürün ve üretim sistemlerinin yaygınlaştırılması, tarımda istihdam alanları yaratarak kırsal alanda yaşayan genç nüfusun arttırılması, mevcut üretici kooperatiflerinin desteklenmesi / aktifleştirilmesi, bu bölgelerde üretilen güvenli/sağlıklı ürünlerin başta İzmir halkı olmak üzere tüketiciye ulaştırılması.”
Yerel yönetimlerin varlık nedenlerinin gereği olarak yerelleşme ve yerinde hizmet ilkesi esas alınmıştır.
“Bu uygulamalarla kırsalda küçük ölçekli üreticilerin/ aile işletmelerinin desteklenerek ''insanların yerelde, yerlerinde kalkındırılması'' hedeflenmiştir. Gerçekleşen sonuçlar ve sahada değer bulan uygulamalar ''Yerel Kalkınmada İzmir Modeli'' ile ülkeye örnek olma hedefi güdülmüştür.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan projeler ve İzmir Tarım ve kırsalı için ayrılan ve harcanan bütçe başka fasıllara aktarılmadan yerinde harcanmıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi modelinde projeler çok yönlü yarar sağlamaya yönelik olarak planlanmıştır.Bunlardan birisi de ''Okul Sütü Projesi'' dir.
“İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk defa 2007 yılında uygulanması ile sosyal belediyeciliğin en önemli projeleri arasında yerini alan ''Okul Sütü Projesi'' daha sonra ''Süt Kuzusu Projesi''ne dönüşerek 1 ile 5 yaş arasındaki çocuklarımıza ulaşmaya başladı. Bu gün 6.500' ü Suriyeli çocuk olmak üzere toplam 133.500 çocuğumuza her ay 8 lt. süt ailelerine kapılarında teslim edilmektedir.
Bu proje çocukların sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunurken aynı zamanda Süt üreticisi koperatiflerin süt ve süt ürünlerinin pazarlanması ve piyasada kabul edilebilir fiyatlarla satılması amacı ile arz-talep dengesine katkıda bulunmaktadır.
Bunun yanında sütü üreticisi olan Kooperatiflere süt soğutma tankı desteği konusunda bugüne kadar 27 üretici kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında Aliağa Kalabak, Bayındır Yusuflu, Bergama Merkez, Seklik, Örenli, Yukarıcuma, Foça-Gerenköy ve Kiraz'ın Aydoğdu, Emenler, İğdeli, Haliller, Karaman, Yenişehir, Karaburç, Çömlekçi, Yeniköy, Suludere ve Saçlı, Ödemiş Çaylı, Ovakent, Kaymakçı, Gereli, Üçkonak ve Üzümlü kooperatiflerine toplamda 155 ton kapasiteli 30 adet sabit süt soğutma tankı ve 1 adet 15 ton kapasiteli nakil tankı kuruldu. Ayrıca 6 kooperatifin müracaatları da değerlendirme aşamasında.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.