Türk tarım ekonomisi içinde stratejik önemi olan ürünlerden birisi pamuktur.
Pamuk ekonomik çark içerisinde Türk üreticisi kadar sanayici için de dönen en önemli metalardan birisi.
Son yıllarda dövizde ve dünya pamuk ithalatçısı ülkelerin stoklarında meydana gelen azalmalar nedeniyle pamuk fiyatlarında gözle görülür artışlar ortaya çıkarken Türk çiftçisi de yeniden pamuğa dönmeye başladı.
Ancak pamuk üreticisi çin tehlike geçmiş değil. Sektörün belli bir kesiminin 2016 yılında ham pamuk veya mahlacı yüksek fiyattan satın almasının sorumlusu olarak Türk çiftçisini görmeleri de onlar yanlış bir tespittir.
Ancak bu kesim yüksek fiyattan almanın bedelini, yanlış hedef seçerek Türk pamuk üreticisine ödetmek istemektedirler.
Bunun için de önümüzdeki dönemde pamuk fiyatlarını kırmak için bazı sanayicilerin fiyatlar üzerinde operasyon yapması ihtimal dâhilindedir.
Her ne kadar ekonomi ve ticaretle ilgili bakanlıklar bu durumşarda tercih ve ağırlıklarını tüccar ve sanayiciden yana koysalar da bizim görevimiz bu bakanlıkların yetkililerini uyarmaktır.
Aman pamukta maniplasyon ve operasyon tehlikesi var…DİKKAT…!
Uzun vadede ise pamuğun iç piyaslarda kullanımı ve konfeksiyıon ihracatında yeni ufukların açılması gerekmektedir.
Bu konuda GDO’lu pamuk ekilmemesi başta olmak üzere ülke olarak bazı avantajlarımız mevcut.
Ancak ikinci ve kalıcı bir yol olarak organik pamuk üretiminin yaygınlaşması gerekmektedir.
Niçin organik pamuk gereklididr?
Çünkü, İ Tarakçıoğlu’nun 2005 yılında yaptığı araştırmaya göre,pamuk, yetiştirilmesi sırasında çeşitli kimyasal maddelerin yüksek miktarlarda kullanıldığı bir bitkidir. Dünyada, 2003 yılında, pamuk tarımında 25.000 ton pestisid (insektisid, fungusid, herbisid) kullanılmış olup, bu değer tarımda kullanılan toplam kimyasal pestisid miktarının % 10’undan fazlasını oluşturmaktadır.
Aynı araştırmaya göre, pamuk üretimi, dünyadaki toplam tarım üretimin % 3’ünden daha azını oluşturmaktadır.
Organik pamuğun olmazsa olmazlarından olan organik pamuk yetiştirilirken hiçbir şekilde kimyasal pestisid, defolyant ve yapay gübre kullanılmamaktadır. Doğal çiftlik gübresi, yeşil gübre ve doğal (biyolojik) zirai ilaçların kullanımı serbesttir.
Bu sebeple, organik pamuk üretiminde, geleneksel pamuk üretimine kıyasla verim genellikle daha düşük, maliyet ise daha yüksektir. Normal pamuğun kg maliyeti 0.75-2.40 USD arasında değişirken, organik pamuğun maliyeti 1.20 ile 2.50 USD arasında değişmektedir.
Bu da ilk bakışta fiyat farkı organik pamuk yetiştiriciliği için cazip gelmemektedir. Ülkemizde ise bu fiyat farkı da yoktur. Fakat bir gereklilik olarak görülmektedir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.