Büyük Menderes Havzası'nda tarımsal ana ürünler olarak; bitkisel açıdan pamuk, incir, zeytin ve kestane; hayvan yetiştiriciliği olarak da sığır, koyun ve keçi başta gelmektedir.
Havzada hem Akdeniz hem de karasal iklimin etkileri mevcut olup Aydın, Akdeniz ikliminin, Uşak karasal iklimin, Denizli ise her ikisinin izlerini taşımaktadır. Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre; yoğun gübreleme, yer altı sularında yoğun nitrat kirliliğine neden olmakta ve bu açıdan bakıldığında da havzadaki yer altı sularının % 50’si risk altındadır. Havzada işletmeye açılmış olan sulama projelerinin işletme bakım sorumlulukları, sulama birlikleri ve kooperatiflere devredilmiş durumda olup, 2007 yılına kadar DSİ tarafından inşa edilen ve işletmeye alınarak sulamaya açılan toplam alan, yaklaşık olarak 180 bin hektardır.
SU, SEKSEN YILDA YÜZDE 40 AZALACAK
Aynı verilere göre de Büyük Menderes Havzası'nda 336 bin kişi, halihazırda doğrudan tarımla ilgilidir. Havzada olası iklim değişikliği senaryosuna bağlı olarak 2050 yılına kadar % 20, 2100 yılına kadar da yaklaşık % 40 su azalması söz konusudur.
Halihazırda havzada B.Menderes Nehri'ne mevcut endüstriyel kaynaklardan akıtılan atık su miktarı 150 bin m3/gün, evsel atık su hacmi ise 350 bin m3/gün’dür.Yine aynı veri kaynağına göre havzada tarımsal amaçlı kullanılan toplam su miktarı yıllık 1.6 milyar m3 olup, bunun 200 milyon m3’ü yer altı suları, 1.2 milyar m3’ü de yer üstü sularıdır. Kısaca havzada kullanılabilir suyun % 70’ini tarım sektörü kullanmaktadır.
Yine havzada organize sanayi bölgeleri dahil, sanayi sektörü, günde yaklaşık 150 bin m3 atık su üretmekte, fakat bunun ancak 107 bin m3'ü arıtılabilmektedir. (Z.M.O. “Büyük Menderes Havzası Raporu 2010”)
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.