Türkiye,Farklı iklim çeşitlemesi içerisinde, farklı coğrafyalarda sayılamayacak derecede meyve çeşitliliğine sahiptir.Doğu Karadeniz’de kividen başlamak üzere tüm bölgelerimizde var olan meyve çeşitlerini Akdeniz sahilinde tropikal meyve varlığının ile çok farklı desenler oluşturduğunu görmekteyiz.
Meyve iç piyasalarda tüketimi yüksek bir gıda olmasının yanında önemli bir ihracat kalemi olarak da üretici ve ihracatçı elinde değerli bir hazinedir.
Geçtiğimiz yıl 1 Ocak -30 Eylül 2021 tarihleri arasında sadece yaş sebze ve meyve olarak ihracat miktarımız 3 milyar 112 milyon 763 bin kg.dır.Bu ihracatın karşılığı da 2 milyar 016 milyon 161 bin dolardır.
Sebze ve meyve mamullerinden ise miktar olarak 1 milyar 528 milyon 897 bin kg., getiri olarak da 1 milyar 470 milyon 281 milyon 277 bin dolar gelir sağlanmıştır.
Ülkemizin eksi yanlarından birisi de üreticinin kazanamamasından kaynaklanan bir aryış içerisinde olduğudur.Buna tarımsal üretimde çeşit planlamasının olmaması da eklenince,bilgi alt yapısı olmadan,iklim özellikleri düşünülmeden,toprak,rüzgar,ısı,yükselti gibi ana etmenler dikkate alınmadan,üretici meyvede yeni arayışlar içerisine girmekte çoğu zaman da zarar etmektedir.
Bu yazımızda ihracatı en yüksek miktar ve değerde olan meyvelerin hangi illerde en fazla yetiştirildiğini ,ülk üretimindeki yerlerini ve Aydın ilinin de konumunu ortaya koyacağız.
Üzüm üretiminde Manisa 1.234.577 ton ile %31,39 üretim payına sahip olup ilk sırayı almaktadır. Ardından %9,03 üretim payı, 355.276 ton üretim miktarı ile Denizli gelmektedir.
Kiraz üretiminde ilk üç sıradaki iller birbirine yakın üretim paylarına sahiptir. Konya, İzmir ve Bursa illerinde sırasıyla 68.204 ton, 57.892 ton, 52.235 ton kiraz üretimi yapılmaktadır. Bu illerin ülke kiraz üretimindeki payları %10,66, %9,05, %8,17’dir.
Ayva üretiminde ise %57,73 üretim payı ile Sakarya en önemli ilimizdir. Sakarya’da ayva üretim miktarı 101.885 tondur. Ayva üreticisi diğer iller küçük üretim paylarına sahipken bunlar arasından en önemlisi %8,03 üretim payı ve 14.187 üretim miktarı ile Bursa’dır.
Ülkedeki çilek üretiminin %33,88 Mersin’de gerçekleştirilmektedir. Mersin’in çilek üretim miktarı 149.438 tondur. Aydın ise %14,47 üretim payı ve 63.843 ikinci önemli çilek üreticisi ildir.
Ordu %35,02 üretim payı ve 180.397 ton üretim ile fındık üretiminde lider ildir.
İncir üretiminde %60,79 gibi büyük bir üretim payı ile Aydın ili ilk sıradadır. Aydın’ın incir üretim miktarı 186.346 tondur. İzmir ise %14,89 üretim payı ve 45.652 ton üretim miktarıyla ikinci sırayı almaktadır.
Antep fıstığı üretiminde en önde gelen iller Şanlıurfa ve Gaziantep’tir. Şanlıurfa %41,71 üretim payı ve 100.107 ton üretim miktarı ile ilk sırayı alırken Gaziantep %37,58 üretim payı, 90.183 ton üretim miktarı ile ikincidir.
Çay üretimi Karadeniz Bölgesi’ndeki beş şehirde toplanmıştır. Bunlar arasında yoğun olarak çay üretimi yapılan iller 1.022.761 ton ile Rize ve 295.210 ton ile Trabzon’dur. Rize’nin ülke çay üretimindeki payı %68,18 iken Trabzon’un çay üretimindeki payı %16,68’dir.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.