Uluslararası ticarette tarım ürünleri arasında en çok önem arz eden ve ülkelerin strateji geliştirerek en sert rekabete girdikleri ilk üç üründen birisi pamuktur. Bu rekabette, çizdikleri uluslararası ticari strateji ile ülkemizi en çok etkileyen ülkeler Yunanistan ve ABD iken son yıllarda üretim ve tüketim potansiyelleri ile Çin ve Hindistan bu alanda en etkili üç ülkeden birisi olmuşlardır.
Pamuğun bu kadar önemli oluşunun ilk nedeni insanların giyinmelerinin zaruri bir ihtiyaç olduğu, pamuğun da insan giyim hammaddeleri içerisinden en sağlıklı hammadde olmasıdır. İkincisi ise pamuğun pek çok endüstri alanında kullanılabilir ve yarattığı katma değerin son derece yüksek olmasıdır. Ayrıca pamuk yoğun işgücü ve istihdam yaratan hammaddelerin en önemlilerinden birisidir.
Son yıllarda pamuk üretici ve tüketici ülkeler sıralamasında büyük değişiklikler meydana gelmiştir. Bunda da en etkili unsur dünya pamuk stratejisini tayin eden başta ABD olmak üzere kendi üreticilerine sağladıkları üretim stratejileri ve desteklemelerdir. Bu iki uygulama da Türkiye gibi dünya pamuk ticareti ve stratejisinde söz sahibi olmayan ülkelerin ticari politikaları sonucu girdi fiyatlarının yüksekliğinin yanı sıra, pamuk üreticilerinin uluslararası rekabette yetersiz ve güçsüz kalmaları neticesinde pamuk üretim miktar ve alanlarında geriye kalmaktadır.
Bugün dünya pamuk üretim tablosu şu şekilde karşıya çıkmaktadır:
Dünya Pamuk Üretiminde Önemli Ülkeler ve Üretim Miktarları
Ülkeler Pamuk Üretim Alanları(1000 Hektar)
Hindistan 11 638
Çin 3 780
ABD 3 509
Pakistan 2 665
Özbekistan 1 275
Brezilya 1 014
Burkina Faso 631
Türkmenistan 545
Türkiye 455
Tanzanya 329
Mynamar 239
Zimbabwe 239
Arjantin 523
Diğer 4 579
TOPLAM 31 611
Kaynak: TZOB Zirai ve İktisadi Rapor(2011-2014)
Listede ilk iki sırayı paylaşan Hindistan ve Çin aynı zamanda dünyanın en fazla pamuk tüketicisi ülkeleri durumundadır.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.