2015 yılının ortalarına gelmiş, bazı ürünlerin hasatları gerçekleşmiş iken Türk çiftçisinin durumuna baktığımızda hiç te iç açıcı bir manzara ile karşılaşmıyoruz. Önceki yazılarımızda ifade ettiğimiz gibi küresel ısınma ve ikim değişiklikleri özellikle Akdeniz havzasında üreticilerin aleyhine gelişmiştir.
“Afet” olarak adlandırdığımız dolu, don, taşkınlar aşırı yağışlar, aşırı ısınma, fırtına hortum gibi doğa olaylarının sayılarında büyük artışlar görülmüştür.
Özellikle Aydın gibi ürün çeşitliliğine sahip bir tarım alanında afetlerden etkilenme yüksek oranlarda gerçekleşmektedir.2014-2015 yıllarının kış ve ilkbahar aylarına ait ilimizde meydana gelmiş afetleri kısaca hatırlayalım.
2014 yılı Ocak ve Şubat aylarında hava sıcaklıkları mevsim normalleri üzerinde gerçekleşirken pek çok meyve ağacı erken çiçeğe bürünmüş Şubat ve Mart ayarında meydana gelen donlar pek çok ekili ve dikili ürün üzerinde son derece olumsuz etki göstermiştir.
İlk don olayı son yıllarda görülmemiş derecede yüksek gerçekleşmiş, Büyük Menderes ovasında gece sıcaklıklarının -10 C0’lerde gerçekleşmesi başta limon, portakal, mandalinada büyük oranlarda tamamen kurumalara neden olmuştur. Don olayının fazlaca etkilediği alanlarda incir ve zeytinde sürgün kurumaları gerçekleşmiştir. Özellikle 250 m. Rakımın üzerindeki alanlardaki zeytinler yüksek oranda donmuştur. Zeytinde don olayından en fazla etkilenen ilçemiz Karacasu olmuştur.
Bunun yanında hububat, karpuz, çilek ve tarlada gelişmekte olan pek çok ürün dondan etkilenmiştir.
Özellikle 7-9 Nisan 2015 tarihinde meydana gelen don olayı tüm yurdumuzu etkilemiş, Ege Bölgesi’ndeki üzüm bağları don nedeniyle büyük darbe almıştır. Manisa’nın neredeyse tamamı dondan etkilenirken Sarıgöl ve Alaşehir’in yüksek kesimleri ve Ahmetli ilçesi dondan en fazla etkilenen üzüm bölgeleri olmuştur. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde etkili olan kar yağışı da üzüm bağlarını vurdu. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, kar yağışının üzüm üretiminde zarara yol açtığını kaydetti. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) görevlilerinin bölgede acilen hasar tespit çalışması yapmasını isteyen Ülgen, “Bir süre önce de don olayı nedeniyle zarar görmüştük. Şimdi kar yağışı nedeniyle zarar oldu. Yayla bağlarında ciddi zarar oluştu. Rekolte düşük olacak” diye konuştu.
Karadeniz’de fındık bahçelerinde, her yıl olduğu gibi don nöbeti başlamıştır. Malatya’da kayısıda yüzde 50-60 oranında kayıp meydana geldi.
22-24 Nisan 2015 tarihinde meydana gelen ikinci bir don olayı ise tüm meyvelerde taze sürgünleri yok ederken pek çok üründe zararlara yol açmıştır.
Mart ayı sonrasında Büyük Menderes debisinde meydana gelen hızlı artış nedeniyle mevcut barajları koruma amacı ile bazı barajların kapakları açılmış, üzerinde baraj olmayan Çürüksu başta olmak üzere ırmak ve dereler normalüstü su taşıyınca tarım alanları sular altında kalmıştır.
Bunun hemen ardından dolu zararı özellikle Haziran ayında Manisa’da büyük oranda zararlara yol açarken bağlarda meydana gelen zarar miktarı neredeyse 100 bin dekara dayanmıştır.
Zeytinlerin çiçeklenme döneminde meydana gelen don ve hızlı ısı değişimi özellikle alçak kesimlerde büyük oranda çiçek silkinmelerine neden olmuştur.2015 yılı zeytin rekoltesi geçmiş yakın yılların çok altında gerçekleşecektir.
Sonuç ve çözümlere yarın devam edeceğiz.
ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.